Hlavní obsah

Paroubek odmítl stranický plat 37 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek po pátečním ranním zasedání politického grémia odmítl návrh, aby mu strana dorovnávala plat na úroveň předsedy poslaneckého klubu. Šlo zhruba o 37 tisíc korun měsíčně. Paroubek, který pobírá plat řadového poslance, tvrdí, že se svými příjmy vyjde.

Článek

"Jiří Paroubek tento návrh odmítl," sdělil Právu místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který navýšení Paroubkova platu navrhoval.

Paroubek Právu řekl, že ho mediální spekulace o jeho příjmech a výdajích urážejí. Jednou se prý spekuluje o tom, že žije na příliš vysoké noze, jindy prý podle novinářů nemá na to, "aby si zaplatil oběd".

"I když jsem dnes v situaci, že mám řekněme nejmenší příjem v Poslanecké sněmovně a řekněme nejmenší příjem ze všech členů politického grémia soc. dem., tak si myslím, že to je dostatečně slušný příjem pro to, abych žil na slušném životním standardu," řekl Právu Paroubek, který se nechce dočkat eskalace debat o tom, že má další příjem předsedy soc. dem..

"Jsem pro, aby ČSSD stanovila svému předsedovi přiměřený plat. Plat předsedovi koneckonců vyplácela i ODS," řekl už dříve Právu Sobotka. Paroubek za svou práci pro ČSSD podle svých slov žádný plat nepobírá.

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek dostává v základu bez náhrad zhruba 98 tisíc hrubého. Základní hrubý plat Paroubka jako řadového poslance činí zhruba 61 tisíc.

Paroubek v poslední době čelí zvýšenému zájmu médií o svou finanční situaci. Novináři spekulovali, zda bývalý premiér utáhne splácení hypoték na dva byty a leasing na auto. Minulý týden proto Paroubek doložil, že mu Sněmovna jako poslanci i s náhradami měsíčně posílá přes 77 tisíc korun čistého (základ plus náhrady).

Nejlépe placený sociální demokrat je Vlček

Mirek Topolánek si nyní jako premiér přijde měsíčně na 164 900 korun. V období, kdy přestal být senátorem a neměl žádnou ústavní funkci, dostával od ODS jako předseda měsíční gáži na úrovni tehdejšího šéfa poslaneckého klubu Vlastimila Tlustého, čili bez náhrad zhruba 90 tisíc korun před zdaněním.

Nejlépe odměňovaným aktivním politikem ČSSD je šéf Sněmovny Miloslav Vlček, který si měsíčně přijde bez náhrad na stejnou sumu jako premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

Sobotka navrhne Paroubkovi stranický plat

Politické grémium ČSSD se bude zabývat otázkou, zda vyplácet šéfovi strany Jiřímu Paroubkovi mzdu za jeho předsedání soc. dem. Chystá se to navrhnout první...

Paroubek nechce, aby se na něj lidé skládali

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se prostřednictvím advokátů obrací na bulvární deník Blesk, který ve středu vyhlásil sbírku, aby prý expremiér nestrádal. Podle Paroubka...

Výběr článků

Načítám