Hlavní obsah

Justici čekají velké změny, asi skončí vrchní soudy

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík

Česká justice zřejmě projde v příštích měsících zásadními změnami. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) totiž velmi vážně uvažuje o zrušení vrchních soudů a vrchních státních zastupitelství v Praze a Olomouci. Chce tak prý zjednodušit a zefektivnit dosavadní systém.

Článek

"Čtyřstupňová soustava soudů (okresní, krajské, vrchní a nejvyšší) mi připadá zbytečná. Jsem přesvědčen, že je správné řešení vrchní soudy zrušit," řekl Právu Pospíšil. O této možnosti už hovořil i se zástupci politických frakcí všech parlamentních stran. "Mohu říci, že je politická vůle uvažovat o zjednodušení soudní ústavy formou zrušení vrchních soudů. Všichni tuto myšlenku podpořili," uvedl Pospíšil.

Je to podle něj otázka měsíců, kdy by takový návrh zamířil do vlády. Sám chce ale mít o možnosti zrušení vrchních soudů do konce roku jasno. V případě schválení takové úpravy by však průlomové změny v justici nenastaly za několik týdnů. Podle ministra by šlo spíše o roky. Musel by se totiž změnit celý systém soudnictví a k tomu i příslušné zákony.

Velký přesun soudců

Jednou z variant, jak by justice po zrušení vrchních soudů pracovala, je ta, že všechny případy by jako prvoinstanční řešily okresní soudy, odvolací řízení by pak měly na starosti soudy krajské. Muselo by ale dojít k přesunu některých soudců z vyšších do nižších stupňů soudů.

"Variant je více. Nejdříve budeme zkoumat, jaké náklady by tato změna přinesla, zda by to vůbec bylo finančně únosné. Musíme najít takové řešení, které nedestabilizuje českou justici," podotkl ministr.

Soudci a státní zástupci ze zrušených úřadů by ale zřejmě zamířili do krajů. Podle záměrů vlády by totiž měl mít každý ze 14 krajů vlastní krajský soud a do těch je potřeba sehnat lidi.

"Nechci to předjímat, kteří soudci kam půjdou, nechceme teď nikoho strašit, je to zatím v rovině úvah. Nejdříve si necháme udělat podrobné studium," konstatoval Pospíšil. Vrchní soudy a státní zastupitelství nejsou v české či československé justici zcela tradičním prvkem. Vznikly až při rozdělení federace v roce 1993. Do té doby u nás fungovalo třístupňové soudnictví, ke kterému se nyní chce Pospíšil vrátit.

Benešová: je to luxus

"Je to nápad, se kterým jsem přišel já, ale v akademické obci se o něm hovoří již delší dobu. S touto variantou souhlasí i stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová," dodal Pospíšil.

"Je pravda, že čtyřstupňová soustava je na tak malou zemi, jakou ČR je, docela luxus. Myslím si, že by to fungovalo i při té třístupňové. Muselo by ale dojít k velkým změnám, což bude určitě úskalí. Navíc na těch soudech a zastupitelstvích vznikne panika a ti lidé začnou bojkotovat práci," myslí si Benešová.

Do současného systému by se ale podle ní mělo sáhnout, ovšem trochu později. Nejdříve by se prý měla justice ozdravit a očistit.

Ministerstvo spravedlnosti má ve čtvrtek představit návrh nového trestního zákoníku po zapracování meziresortních připomínek a připomínek veřejnosti. Norma měla podle původního záměru přinést u některých zvlášť závažných trestných činů přísnější tresty a snížit trestní odpovědnost z 15 na 14 let. Návrh v původní podobě počítal i s novým druhem trestu - domácím vězením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám