Hlavní obsah

Srba si z vězení odskočil na narozeninovou oslavu

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na středeční pražskou oslavu sedmdesátých narozenin předsedy Jazzové sekce Karla Srpa zavítal nečekaný host. Nečekaný z toho důvodu, že šlo o bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí Karla Srbu, který si odpykává 12letý trest za přípravu vraždy novinářky.

Článek

Jak Právo zjistilo, Srba úspěšně zažádal o přerušení trestu na jeden týden. "Na to má právo každý vězeň, pokud splňuje zákonem stanovené podmínky. Pan Srba je splnil," řekl k tomu ředitel věznice, ve které si Srba svůj dlouholetý trest odpykává.

Na oslavě spojené s vernisáží výstavy karikaturisty Michala Marčáka byl Srba uvolněný a dobře se bavil, na otázky ovšem odpovědět odmítl s tím, že jde o slib daný vedení věznice.

"Ano, mohu to potvrdit, Karel Srba tady skutečně byl, byl tady dlouho, dobře se bavil, byl vlastně poprvé po šesti letech mimo brány věznice a také bez pout. Jeho návštěva všechny potěšila, protože tady byla řada bývalých ministrů i současných poslanců. Takže si popovídali o životě atd," komentoval na Frekvenci 1 oslavu Srpa.

Vězeň může podle zákona požádat o přerušení trestu v případě, že je těžce nemocný, má těhotnou ženu nebo má dítě mladší než jeden rok. Z jakého důvodu byl Srbovi trest přerušen, není jasné. On sám nicméně v červenci Právu naznačil, že má zdravotní potíže.

"Vězení se podepíše na každém, na tělesné i duševní kondici. Síly ubývají, vězení nikomu na zdraví nepřidá," řekl tehdy Srba. Po celou dobu přerušení trestu je odsouzený volný, musí se však zdržovat na předem určeném místě a dostavit se zpátky do věznice ve stanovený termín.

"Žádný ozbrojený doprovod nebo něco takového nemá. Pokud však existuje obava, že by uprchl, může předseda příslušného soudního senátu přerušení odvolat," řekl Právu zdroj z justice.

Srba si trest odpykává ve věznici s mírnějším režimem. V dovolání k Nejvyššímu soudu si stěžuje, že jeho délka je nepřiměřená. Kromě přípravy vraždy novinářky Sabiny Slonkové policie Srbu spolu s jeho spolupracovnicí Evou Tomšovicovou stíhala ještě ve třech korupčních kauzách spojených s jeho působením na ministerstvu. Naposledy soud Srbu zprostil v červnu obžaloby.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám