Hlavní obsah

Středočeští zelení: jednání Bursíka je neomluvitelné

Právo, (zr)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klidem před bouří charakterizovali ve středu někteří zelení situaci ve straně před nedělní republikovou radou, ale oficiálně nic říkat nechtějí. Přiznávají, že "rozbuškou" nepochybně bude debata o rezignaci jejich první místopředsedkyně Dany Kuchtové na post ministryně školství, k níž ji podle nich dotlačil sám šéf Martin Bursík.

Článek

Proti němu vystartovala na svém mimořádném zasedání středočeská organizace, která zásadně nesouhlasí s tím, že Kuchtovou nepodpořil.

"Takové jednání považujeme za neomluvitelné," uvádějí ve svém usnesení. Objevují se hlasy zpochybňující setrvání Bursíka ve stranické funkci.

Jeden ze členů republikové rady se postavil za názor kolegy v radě a starosty Jindřichovic pod Smrkem Petra Pávka, že Bursík se zbavuje lidí, kteří mu pomohli k moci.

"Kuchtová mu sehnala podporu v regionech, Jaromír Soukup mu udělal kampaň a Pávek mu sehnal hlasy voličů. A všichni odcházejí z funkcí. To přece není normální," řekl ve středu Právu.

Podle informací se už formuluje návrh usnesení rady, který žádá stanovení jasných podmínek pro další setrvání zelených v koaliční vládě. S tímto požadavkem přicházejí i Středočeši.

"Redefinovat podmínky koaliční spolupráce, zejména kompetence ministrů, obsazení náměstků na všech ministerstvech a pozic v řídicích a kontrolních orgánech státních institucí tak, aby bylo možné a kontrolovatelné plnění priorit SZ z programového prohlášení vlády," uvádějí v usnesení.

Středočeští zelení dále uvedli, že mají dva kandidáty na uvolněný ministerský post. Jedním z kandidátů zřejmě bude již avizovaný Dušan Lužný. "Chceme toho člověka nejdříve představit dovnitř strany, teprve potom jej uvedeme do médií," vysvětlil předseda krajské organizace Jiří Čejka.

Pražští zelení se s postojem středočeské organizace neztotožnili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám