Hlavní obsah

Extrémisté chtějí o týden odložit pochod Prahou

PRAHA

Pravicoví extrémisté údajně změnili datum pochodu bývalou židovskou čtvrtí v Praze. Původně se měl protest konat 10. listopadu, na výročí takzvané křišťálové noci, což vyvolalo řadu protestů. Dnes Mladí národní demokraté zaslali magistrátu návrh na přesunutí pochodu avizovaného jako "protest proti účasti České republiky na okupaci Iráku" na 17. listopad.

Článek

Novináře o tom informoval organizátor akce Erik Sedláček. Magistrát ale podle mluvčího Jiřího Wolfa o přesunu akce zatím nic neví. Při křišťálové noci byly v Německu v roce 1938 zabity desítky Židů a desetitisíce jich skončily v koncentračních táborech.

Sedláček v dopise tvrdí, že mezi výročím křišťálové noci a pořádanou akcí není žádná spojitost.

"Jsme si vědomi, že uspořádání průvodu k tomto datu může mít jistý negativní podtext a působit nevhodně," uvedl jako zdůvodnění změny. 17. listopad je státním svátkem - Dnem boje za svobodu a demokracii.

Organizátoři chtějí, aby se magistrát ke změně termínu vyjádřil do 8. října, pak už prý nebude možné udělat změnu. Magistrát v minulých dnech uvedl, že s pochodem nesouhlasí, ale nemůže ho zakázat. Navrhl organizátorům změnu trasy, ti prý zatím neodpověděli.

Spolek Šalamoun žádá zákaz pochodu

Vedle úředníků pražského magistrátu se bude plánovaným pochodem extremistů zřejmě zabývat také Obvodní státní zastupitelství pro Prahy 1, a to na základě podnětu spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun.

Jeho členové mají podezření, že se organizátoři mohli dopustit podněcování k nenávisti vůči skupině osob či omezování jejich práv a svobod a dále podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

"Věříme, že právní analýza státního zastupitelství spolu s výsledky policejního prověření našeho podnětu poskytne magistrátu důvody k zákazu," sdělil předseda spolku John Bok.

Svolavatel akce ji chtěl pořádat už loni v prosinci. Magistrát pochod kvůli možnému narušení dopravy zakázal, rozhodnutí ale v březnu zrušil soud a úřad se tomu musí podřídit. Organizátoři magistrátu pouze oznámili nový termín. Na 10. listopad poté svolala pietní shromáždění do Pařížské ulice Židovská liberální unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám