Hlavní obsah

Senátoři chtějí názor vlády na olympiádu v Praze

– PRAHA

Vláda by měla zaujmout stanovisko k záměru uspořádat v Praze za devět let olympijské hry. Kabinet k tomu vyzvali nevládní senátoři z klubu SNK. Podle nich ekonomická náročnost přípravy olympiády není v souladu se snahou o snížení deficitu veřejných financí, a vláda by k tomu proto měla říci jasné slovo.

Článek

"Podáním přihlášky obešlo hlavní město Praha vládu České republiky i její občany, protože nemá zajištěno financování a při předpokládaném zapojení státního rozpočtu není známo, na úkor jakých priorit by se měla olympiáda konat," uvedl za senátory SNK jejich předseda Josef Novotný.

Připomněl, že náklady na pořádání her jsou odhadovány na 490 miliard korun. Z vládních stran se proti přípravě olympiády v Praze otevřeně postavila jen Strana zelených.

Premiér a předseda ODS Mirek Topolánek dal před měsícem najevo rezervovaný postoj k uspořádání her v hlavním městě poté, co nebyl pozván k podpisu přihlášky. Získal tím pocit, že pražský primátor Pavel Bém a prezident Českého olympijského výboru Milan Jirásek "nepotřebují vládu ke svému rozhodnutí".

Nevyjasněné financování

Po večerní schůzce s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem a šéfem zelených Martinem Bursíkem nabyl Novotný podle svých slov dojmu, že myšlenka uspořádat v Praze olympiádu nemá ve vládě podporu, a to právě kvůli nevyjasněnému financováním a hrozbě zátěže pro veřejné rozpočty. 

Novotný doufá, že vláda se k uspořádání her vysloví sama. Nevyloučil ale ani případné iniciování obdobného požadavku v rámci celého Senátu.

Malá města se bojí o rozpočty

Senátoři SNK se ve výzvě připojili ke starostům obcí a měst, kteří se obávají, že pořádání letních olympijských her ochudí jejich rozpočty. Také chtějí, aby o kandidatuře buď rozhodli lidé v celostátním referendu.

"Příprava na pořádání olympiády nejenže zakonzervuje daňovou nespravedlnost vůči menším sídlům České republiky, ale zásadním způsobem zadluží celou zemi a oddálí přijetí potřebných penzijních a sociálních reforem i přijetí eura," uvádí se ve výzvě.

Hry mají pomoci i Sazce

Zájem na uspořádání olympiády v Praze má podle něj kromě Béma a Jiráska také generální ředitel a předseda představenstva společnosti Sazka Aleš Hušák, který by z pronájmů Sazka Areny během olympiády mohl zaplatit dluhy způsobené výstavbou této víceúčelové haly.

Sazka kvůli jejímu financování vydala před rokem dluhopisy na 15 let v objemu 215 miliónů eur, tedy zhruba šesti miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám