Hlavní obsah

Podle Topolánka je zavedení školného nutné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně školství v demisi Dana Kuchtová (SZ) během zahájení nového akademického roku 2007/2008 v pražské Betlémské kapli hovořila mimo jiné o tzv. odloženém školném a vytvoření systému studentských půjček a spoření. Na stejné téma promluvil i premiér Mirek Topolánek (ODS), který doporučil školné zavést bez ohledu na jeho formu.

Článek

Odstupující ministryně informovala rektory o přípravě Bílé knihy reformy vysokého školství. V jejím rámci se zmínila o odloženém školném i o systému studentských půjček a spoření.

"Možnosti státního rozpočtu jsou omezené, potřebujeme školné," řekl doslova premiér.

Topolánek si myslí, že české vysoké školství má dva hlavní problémy. Jedním je přetrvávající nízký počet studentů a druhým malý počet špičkových výzkumných pracovišť. "Myslím, že je jasné, co potřebujeme, a jde to jakoby trochu proti sobě: zvýšit kvantitu i kvalitu," řekl premiér.

Podle něj je nutné otevřít vysoké školy, aby stoupl počet absolventů bakalářských programů, ale zároveň zajistit, aby veřejné i soukromé finance šly přednostně do špičkových výzkumných center.

Z programového prohlášení vlády
Budou vytvořeny podmínky pro větší zpřístupnění vysokoškolského vzdělávání a pro rozšíření nabídky studijních oborů. Vláda sníží sociální bariéru v přístupu k vysokoškolskému vzdělání a navýší prostředky z veřejných zdrojů pro vzdělávání, vědu a výzkum. Vláda nezavede školné, ale otevře diskusi o větším zapojení soukromých zdrojů do financování vysokých škol, vědy a výzkumu.
Zdroj: www.vlada.cz

Topolánek: firmy by měly mít motivaci k financování škol

Premiér má zato, že nedostatek peněz pro vysoké školy není příčinou potíží, ale naopak důsledkem špatně fungujícího systému. Myslí si, že je potřeba motivovat firmy, aby do škol více investovaly, protože možnosti rozpočtu jsou omezené.

Vysoké školy letos nebyly spokojeny s jednáním o rozpočtu na příští rok, vláda jim ale nakonec peníze přidala. Podle rektorů však přesto školám budou prostředky na financování nových studentů chybět.

Kuchtová dále informovala, že Evropská komise do deseti dnů schválí operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost. "Během následujících deseti dnů bude schválen a připraven k podpisu v první vlně společně s dalšími třemi až čtyřmi programy," sdělila.

Druhý program ministerstva Výzkum a vývoj pro inovace, za jehož přípravu byla ministryně kritizována a následně rezignovala na svou funkci, by se měl přepracovat do jednoho až dvou měsíců.

Reklama

Související články

Ministryně školství nevyloučila školné

Ministryně školství Miroslava Kopicová řekla na středečním setkání s rektory a studenty českých vysokých škol v Praze, že se vláda v programovém prohlášení...

Strany mají první kompromis: školné nebude

Vyjednavači ODS, ČSSD, KDU-ČSL a Strany zelených v pátek vytýčili sedm programových okruhů a dohodli se i na časovém harmonogramu jednání. Vedení stran pak 11....

Ministerstvo zvažuje školné už v roce 2010

Veřejné vysoké školy už nebudou zadarmo. Studenti budou platit odložené školné. To budou splácet poté, co školu absolvují a dosáhnou průměrného příjmu. Tento...

Výběr článků

Načítám