Hlavní obsah

Paroubek nechce, aby se na něj lidé skládali

Právo, Novinky, Petr Janiš
PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek se prostřednictvím advokátů obrací na bulvární deník Blesk, který ve středu vyhlásil sbírku, aby prý expremiér nestrádal. Podle Paroubka však Blesk učinil "velkou chybu i z právnického hlediska". Paroubkův advokát má vyzvat bulvární deník, aby ve čtvrtečním vydání sbírku stáhl, protože zneužívá jméno šéfa ČSSD.

Článek

Paroubek totiž řekl, že k užívání jeho jména na propagaci "jakési sbírky" souhlas nedal a nebyl na to ani dotázán. Blesk ve středu napsal, že na bankovní účet, který založil, už poslal tisícikorunu a že po týdnu hodlá Paroubkovi vybrané prostředky předat.

Jenže pokud podle Paroubka přispěje na sbírku se "zneužitým jménem" třeba jediný člověk, dopustí se Blesk podvodu. Paroubek také odmítl, že by byl ve finanční tísni a opět věnoval podstatnou část úterní tiskové konference ČSSD vysvětlování svých finančních možností. Započítal do nich i poslanecké náhrady na dopravu apod., které se mohou pohybovat kolem 30 tisíc korun.

Paroubek: s náhradami to tak dělají všichni

Náhrady se podle Paroubka zpětně nevyúčtovávají. A pokud někdo tvrdí, že je neetické, když náhradami lepí výdaje podle svého uvážení, stejně neeticky si podle Paroubka počíná dalších 199 poslanců. Paroubek dokumentem z Poslanecké sněmovny, který nabídl k nahlédnutí, dokazoval, že jeho čistý měsíční příjem činí 77 400 korun.

"Já žiji se slečnou Kováčovou a ta má také peníze. A ve dvou se to lépe táhne," řekl Paroubek a dodal: "Rozhodně se o mně nedá říct, že bych chodil oblečený jako od táboráku." Právě nákup oblečení v souvislosti s náhradami zmínil nejčastěji.

Neváhal také prý poslat nový mobil synovi matky, která šéfovi ČSSD napsala, že si ho nemůže dovolit. Pokud se novináři zajímají o jeho příjmy a výdaje, Paroubek to bere jako "naprosto účelovou věc". "Protože proti mně nic jiného není, tak se vytahuje tato hloupost," řekl Paroubek a na připravenou tabuli nakreslil přehled svých příjmů a výdajů.

Většina Čechů nemá tolik, co já, konstatoval expremiér

Z tabulky vyplývá, že by mělo šéfovi ČSSD ročně na živobytí zbýt asi tři čtvrtě miliónu korun čistého, a to po odeslání pravidelných plateb na půjčky. "Já si myslím, že 99 procent obyvatel této země žije pod úrovní toho, co mi zbyde," prohlásil Paroubek a "při vší úctě" řekl přítomným novinářům, že si myslí, že žádný z nich nebere tolik jako on.

Paroubkovy účty
Příjem (čistý, s poslaneckými náhradami)měsíčníroční
77 400930 000
Výdajeměsíčníroční
Úvěr10 000120 000
Nová hypotéka20 000240 000*
Leasing auta5 50066 000
Roční výdaje celkem                                                       186 000
* Podle Paroubka bude hypotéku splácet jeho syn Jiří Paroubek ml., protože v bytě žije. Stejně tak má hradit polovinu z leasingu auta, přičemž celková měsíční splátka činí 11 000 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám