Hlavní obsah

Kubice v dopise šéfům obvinil Právo z "diskreditační kampaně"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jan Kubice učinil letos v červnu bezprecedentní krok, když zaslal ministru vnitra Ivanu Langerovi, policejnímu prezidentovi Oldřichovi Martinů a řediteli inspekce ministra vnitra Zdeňku Pelcovi desetistránkový přípis doprovázený přílohami, v němž si stěžuje na psaní novinářů Práva o jeho útvaru. Dopis má Právo k dispozici.

Článek

"Jsme nuceni vysvětlit některé informace obsažené v článcích deníku Právo (viz. příloha)...", začíná text Kubiceho dopisu a pokračuje: "Jsme vedeni snahou konečně zastavit šíření dezinformací a nepravd, které již přes rok o činnosti ÚOOZ některé osoby šíří." Že tím má Kubice na mysli především redaktory Práva, vyplývá z dalšího textu jeho dopisu.

Články Práva a některých jiných médií o ÚOOZ hodnotí Kubiceho přípis jako "dezinformace a nepravdy". Obviňuje dokonce redakci Práva z toho, že vede proti ÚOOZ "diskreditační mediální kampaň". O vedoucí příslušného redakčního oddělení doslova uvádí: "Radka Kovářová v současné době pracuje jako vedoucí odd. v Právu, které má na starosti policii a které se podílí na kampani vedené v tomto deníku proti ÚOOZ."

Údajnou diskreditační kampaň Kubice odůvodňuje např. články Práva, v nichž byly obsaženy informace o vyšetřování policistů z ÚOOZ inspekcí ministra vnitra. Více podrobností obsahují přílohy dopisu, které se zatím Právu nepodařilo získat.

Paranoidní ovzduší v útvaru?

Je pochopitelné, že se policii nemusí líbit novinové články, které upozorňují na možné nedostatky nebo pochybení v její činnosti. Má ale vždy možnost prostřednictvím svých mluvčích veřejnosti podat vysvětlení. Skutečnost, že místo toho ÚOOZ pomlouvá noviny u svých nadřízených dlouhými oficiálními přípisy, je zarážející a svědčí o paranoidním ovzduší, které vůči novinářům ve vedení ÚOOZ vládne.

Kubiceho přípis totiž nikde nezmiňuje, že Právo informuje nejen o problémech ÚOOZ, ale i o jeho úspěších v boji s kriminalitou.Vytrháváním jednotlivých kritických zpráv z kontextu celkového zpravodajství a zamlčováním publikovaných pozitivních zpráv o ÚOOZ zkresluje Kubice záměrně situaci tak, aby vytvořil dojem, že jeho útvar je obětí nepřátelské kampaně.

Naznačuje, že v jejím pozadí je bývalý ministr vnitra František Bublan, který prý využívá kontaktů v médiích k diskreditaci ÚOOZ. Ten je však pro redakci Práva, stejně jako pro další média jen jedním z mnoha informačních zdrojů.

Houba: Zarazilo mě to

Náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení Jiří Houba označil kritiku médií a zasahování do politiky ze strany ÚOOZ za velmi nestandardní. "Zarazilo mě to. Policie musí být přísně apolitická a já osobně dohlédnu na to, aby tomu tak bylo. Toto rozhodně není standardní postup a standardní stav. Pokud by se měly útvary takto chovat, tak to svědčí o jejich neprofesionalitě," konstatoval Houba.

Podobně se vyjádřil i policejní prezident Oldřich Martinů. "Naší ambicí je vytvořit takové podmínky, aby podobné nestandardní záležitosti nemusely vůbec vznikat," poznamenal Martinů s tím, že spolupráce s médii musí podle něj být založena na vzájemném respektu.

Mluvčí ÚOOZ Blanka Kosinová se k dokumentu odmítla jakkoliv vyjádřit. "Jde o interní záležitost, která není určena pro média," uvedla Kosinová.

Zdrženlivý byl i ministr vnitra Ivan Langer (ODS). "Ten přípis jsem dostal, ale je to záležitost mezi příslušným útvarem a vedením kriminální služby na policejním prezidiu, takže ho nebudu komentovat," řekl Langer.

Kubiceho přípis bagatelizovat nelze, neboť ÚOOZ je elitní policejní útvar, jehož cílem je potírat nejzávažnější trestnou činnost a má tomu věnovat veškeré úsilí. Zaměřit se na tak rozsáhlou analýzu psaní jedněch či více médií o ÚOOZ, vytrhnout z ní jen to, co se tomuto útvaru hodí, a stěžovat si na noviny u vrcholných orgánů vnitra a policie je nejen nepřímým útokem na svobodu slova, ale i plýtváním sil, které by bylo účelnější věnovat boji se skutečnými zločinci.

Reklama

Související témata:

Související články

V případu Pokr hrozí ÚOOZ propadák

Ani po roce nedošlo k zásadnímu pokroku v objasňování 35 vražd a zmizení osob uvedených v loňské zprávě šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jana...

Výběr článků

Načítám