Hlavní obsah

Topolánek zřejmě podporu pro větší přísnost na média nenajde

PRAHA

Snaha premiéra Mirka Topolánka o přísnější metr na novináře, kteří podle něj nepíší objektivně, možná nebude mít dostatečnou podporu ani v jeho straně. Nasvědčovala tomu alespoň vyjádření zástupců ODS a ČSSD Tomáše Julínka a Davida Ratha v nedělní debatě v České televizi. Oba tvrdí, že jsou pouze ochotni upravit právo na odpověď v současném mediálním zákoně.

Článek

Topolánek ale v pondělí řekl, že by chtěl zákon, který by povinnost omluvit zpřesnil a vyjasnil právo na ochranu osobnosti a obranu před pomluvami. Současně ale řekl, že není příznivcem regulace svobody slova.

O větší přísnosti mluvil v pondělí na brífingu s novináři, které zavedl proto, aby zlepšil s médii vztahy. V posledních dnech ho ale rozzlobilo, jak noviny informovaly o volvu jeho přítelkyně Lucie Talmanové, které on sám používá.

Rath: omluva je těžko vymahatelná

"Jsem zastánce co nejširší svobody slova, svobody projevu. Média ale tu svobodu slova vnímají jednostranně," uvedl místopředseda poslanců ČSSD David Rath. Korektní by bylo podle něj zpřesnit právo na dodatečné sdělení a na omluvu, které prý jsou nyní vymahatelné asi jako "právo na hezké počasí".

Nepodporuje předsedu ČSSD Jiřího paroubka v jeho myšlence zřídit tiskové soudy, které by rozhodovaly, zda médium musí či nemusí reakci zveřejnit.

Předseda senátorů ODS a ministr zdravotnictví Tomáš Julínek si myslí, že politici těžko mohou kultivovat novináře. Komplikované pasáže tiskového zákona by spíš zobecnil, není pro podrobnou zákonnou úpravu konkrétních situací. Přinejmenším v Senátu prý nebude se svým postojem osamocen. "Dbáme na to, aby se právo neměnilo podle toho, co se zrovna teď stane v tramvaji," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám