Hlavní obsah

Řeky na západě Čech hrozily, škody ale nenapáchaly

– KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ
Právo, František Kšajt

Velké obavy panovaly ještě v pátek a v sobotu dopoledne v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde mlhy s deštěm zahalily Krušné hory. Počasí se však v sobotu odpoledne slitovalo a pršet přestalo.

Článek

Asi největší problémy se stoupající hladinou řeky Ohře se čekaly v Klášterci nad Ohří, kde řeka hrozila zaplavením zámeckého parku. V sobotu odpoledne však už situace na povodí této malebné řeky byla stabilizovaná. Právu to potvrdil jezní Ladislav Pozdníček:

"Průtok na našem jezu je nyní ve16 hodin ustálený na 148 až 150 m3/s. Pro srovnání - v klidném stavu je 27m3/s. Tedy je teď pětinásobně vyšší. Řeku na jezu regulujeme třemi jezovými klapkami. Nebezpečí už nehrozí," uvedl jezní v Klášterci nad Ohří.

Jediné, s čím je Ladislav Pozdníček nespokojen, jsou naplaveniny, které se na jezu díky zvýšenému toku řeky vždycky objeví.

"Jsou to převážně plastové láhve a další předměty z rodu odpadků. Čeká nás teď značně nepříjemná práce s jejím odklízením. Lidé si nedají říci a do řeky odhazují asi vše, co jim přijde pod ruku. Na podzim je to vždycky nejhorší, protože zvláště lidé ze zahrádkářských kolonií kolem řeky si řeku pletou s kontejnerem," posteskl si jezní.

Prvního stupně dosáhlo i Labe

Stejně jako Ohře v Klášterci dosáhlo prvního povodňového stupně, tedy stavu bdělosti i Labe v Labské v Krkonoších. Ani tady ale vodohospodáři nemuseli nijak zvlášť zasahovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám