Hlavní obsah

ČSSD: Gross není obyčejný soukromník

Právo, nig
PRAHA

Někteří sociální demokraté mají obavy, aby jejich stranu nepoškodila kauza expremiéra Stanislava Grosse, který nakoupil akcie Moravia Energo za desítky miliónů korun. Říkají, že je sice jen řadovým členem strany, ale že obyčejným soukromníkem není ani dva roky po odchodu z nejvyšší politiky.

Článek

Podle místopředsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je pozice Stanislava Grosse ve straně minimalizovaná, o což se zasloužil Gross sám, když po odchodu z postu premiéra zůstal jen řadovým členem.

"Já pořád doufám, že předloží veřejnosti dostatečné informace pro to, aby se rozptýlila podezření, která se objevují v médiích. To je jediná možná cesta," uvedl na jeho adresu Sobotka.

Jak dodal, sociální demokracie uplatňuje princip, že je-li někdo pravomocně obviněn ze spáchání trestného činu, pak se strana snaží o to, aby ten dotyčný sám ukončil své členství v soc. dem.

"Já myslím, že podobným způsobem by se mělo hledět i na tuto kauzu, ačkoli nepředpokládám, že by se to mělo dostat až do takovéto fáze," prohlásil Sobotka.

Urban žádá rychlé údaje pro veřejnost

Také další z místopředsedů, Milan Urban, očekává, že Stanislav Gross "bude pokud možno co nejrychleji a detailně informovat veřejnost o celé té věci". Urban považuje případ za Grossovu soukromou záležitost.

Ačkoli expremiér žádnou funkci ve straně nemá, Urban připouští, že nejde o prostého řadového člena. "O té kauze nic nevím, a tak nechci předbíhat. Jestliže to dostatečně nevysvětlí a zůstanou pochybnosti, anebo policie by - nedej bože - něco objevila, tak by to mělo nějaké nepřímé dopady i na ČSSD. Pak bychom museli nějak jednat. My ale můžeme jen doporučit, aby odešel z ČSSD, nic víc," dodal Urban, který v Grossově vládě působil jako ministr průmyslu a byli spojenci ve vlivné středočeské organizaci ČSSD.

Jako privátní osobu vnímá Grosse další z místopředsedů, Zdeněk Škromach. "Zatím není ani obžalován, na rozdíl od předsedy lidovců Čunka, který tady rok vysvětloval jako místopředseda vlády, že nic neudělal," řekl Škromach s tím, že věří, že experemiér vysvětlí tuto věc lépe než svou kauzu s bytem.

I on připouští, že to není pro stranu příjemné, když se takto mluví o jejím bývalém předsedovi. "Pokud jsem ale rozuměl, tak ta valná hromada byla před více než rokem, a je zajímavé, že se její výsledek objevil v médiích až nyní, kdy například rostou preference ČSSD nad ODS. Nabízí se otázka, zda to nesouvisí i s politickým bojem," řekl Škromach Právu.

Podle něho by se mělo vyčkat, k čemu dospějí orgány činné v trestním řízení. "Nezbývá než věřit, že to vyšetří jako v minulých kauzách," dodal.

Sýkora radil vicepremiérovi

Robert Sýkora, který Grossovi prodal akcie společnosti Moravia Energo, mu v otázkách hospodářské politiky neradil v době jeho premiérování. Bývalý šéf premiérské kanceláře Zdeněk Šarapatka Právu řekl, že Sýkora byl v letech 2003 až 2004 poradcem prvního vicepremiéra Grosse ve vládě Vladimíra Špidly. Gross, který byl do 4. srpna 2004 také ministrem vnitra, byl jmenován na premiérský post 26. července 2004 právě po Špidlovi.

Reklama

Související články

Gross prý koupil akcie od dobrého známého

Robert Sýkora, který prodal akcie společnosti Moravia Energo Stanislavu Grossovi, nepůsobil jen jako náměstek ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra....

Téma: Miliónové akcie Stanislava Grosse

Bývalý předseda vlády Stanislav Gross má další problém s vysvětlováním svých majetkových poměrů. Muž, který musel před třemi lety opustit premiérskou funkci...

Výběr článků

Načítám