Hlavní obsah

Majitel Moravia Energo: Gross dělá problémy, aby dostal dividendy

Právo, Anna Bortlíčková

Stanislav Gross v posledních dnech čelí podezřenímm jak přišel k balíku 30 procent akcií společnost Moravia Energo, kterou vlastní Tomáš Chrenek. Gross tvrdí, že si na obchod peníze půjčil, jde však o sumu v řádu desítek, podle některých až stovek miliónů. Většinový majitel firmy Chrenek chce od Grosse podíl koupit, co je akcionářem, dělá prý firmě problémy.

Článek

O tom, proč expremiér Stanislav Gross koupil 31procentní balík akcií Moravia Energo, se objevuje několik dohadů. Například že akcie koupil, aby později vydělal jejich prodejem za podstatně vyšší cenu vaší firmě Enias, která má v Moravia Energo 69procentní podíl. Hovořil jste s Grossem o této transakci, než akcie koupil?

Ne, nikdy. Podle mne akcie koupil z prostého důvodu. Viděl firmu, která dobře hospodaří, vytváří zisk, a myslel si, že jako akcionář bude participovat na dividendách. Kdyby se Gross s námi před transakcí setkal, věděl by, že tímto způsobem nevydělá, protože zisk chceme investovat do rozvoje firmy.

Aktéři obchodu cenu, za kterou Gross 31procentní podíl koupil, nezveřejnili, hovoří se ale o třiceti miliónech korun. Je to přiměřené?

My jsme panu Sýkorovi (bývalý náměstek ministra průmyslu Robert Sýkora, od kterého Gross podíl získal) začátkem roku nabídli 26 miliónů. Je třeba si uvědomit, že je to minoritní balík, jehož vlastník nemá žádné rozhodovací pravomoci. Takový balík je prostě nezajímavý. Jen nám minoritní akcionář může komplikovat život, což také dělá. Od doby, co pan Gross do Moravia Energo vstoupil, začaly problémy.

První valnou hromadu zablokoval, na druhé právní kancelář, která ho zastupovala, hlasovala proti všem návrhům majoritního akcionáře nebo vznášela protest. Na valné hromadě také pan Gross prostřednictvím svého zástupce požadoval výplatu dividend, což jsme zastavili. Z toho všeho nabývám intenzívní pocit, že do naší firmy vstoupil nový minoritní akcionář, který se nás snaží ekonomicky vydírat, poškozuje dobré jméno firmy, devalvuje hodnoty, které firma vytváří.

Řekl jste, že 31procentní balík je nezajímavý. Čím je zajímavý pro vaši firmu Enias, že o něj usiluje?

Společnost Moravia Energo chceme dále rozvíjet a nehádat se přitom s minoritním akcionářem. Zisk firmy chceme investovat do jejího rozvoje, ne vyplácet v dividendách. Dividendu nebudeme vyplácet nikoli kvůli tomu, že se pan Gross stal akcionářem. Nebudeme ji vyplácet ani v případě, že bude stoprocentním vlastníkem naše firma Enias.

Jednal jste už s Grossem o odkoupení jeho podílu?

Nejednal. Stále je ale naším cílem, abychom získali i těch 31 procent, a podnikáme v tom směru určité kroky. Brzy se možná také dozvíme, kdo Grosse financoval. Dovedu si představit, že poté, co jsme zastavili výplatu dividend a Gross tak nebude mít na splátky úvěru, který si podle médií vzal na nákup akcií, nebude mít nejen peníze, ale ani akcie. A lze předpokládat, že banka, která obchod financovala, se na nás určitě obrátí a akcie nám nabídne jako prvním.

Kolik jste ochotni za ně zaplatit?

Podíl ocení nezávislý znalec podle tržního odhadu. Není pochyb, že s touto kauzou cena akcií výrazně klesla. Obávám se, že ani banka, jíž zřejmě Gross za úvěr ručí akciemi, za ně nedostane plnou částku, jakou panu Grossovi poskytla.

Reklama

Související články

Gross prý koupil akcie od dobrého známého

Robert Sýkora, který prodal akcie společnosti Moravia Energo Stanislavu Grossovi, nepůsobil jen jako náměstek ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra....

Výběr článků

Načítám