Hlavní obsah

Ve Sněmovně opět padala ostrá slova kvůli reformě

PRAHA

Hádka mezi vládou a opozicí o reformě veřejných financí se dopoledne rozhořela ve Sněmovně. Odstartovala ji písemná interpelace poslance ČSSD Miroslava Váni, v níž tvrdil, že sociální demokraté narozdíl od současného kabinetu zvyšovali průměrnou mzdu, životní minimum a valorizovali důchody. Premiér měl v ten okamžik prohlásil, že Váňa je "úplně blbej".

Článek

"Nejsem úplně blbej," ohradil se poslanec Váňa. Jeho stranický kolega David Rath poté o premiérovi prohlásil, že je hulvát.

Premiér se svůj výrok poté snažil uvést na pravou míru: "Já tedy pro pořádek, já jsem reagoval pouze na jednu věc o tom, že nebudou valorizovány důchody, a řekl jsem, že je to lež."

Sociální demokraté během sněmovního řečnického opakování znovu obvinili vládu z toho, že reforma je podvodem na voličích a většinu obyvatel poškodí. Topolánek a vicepremiér Petr Nečas (ODS) jejich argumenty označili za nepravdivé a demagogické. Téměř dvouhodinovou hádku obě strany prokládaly i dalšími emotivními poznámkami.

Padaly i narážky na hladinu alkoholu v krvi

"Já jsem měl včera ve večerních hodinách v této Sněmovně pocit, že hladina alkoholu v krvi některých poslanců je vyšší, bohužel to zůstalo do dneška," řekl Topolánek. "Hladinu alkoholu já ve Sněmovně nesleduji, ale dnes mi připadáte střízlivý," opáčil Váňa.

Premiér vznesl další poznámku, když Váňa řekl, že daň z příjmu zaměstnanců bude 23 procent místo slibovaných 15 procent. "Já umím počítat," bránil se jeho komentáři Váňa. Stihl ještě premiéra obvinit z toho, že když představuje vládní reformu, činí tak za sponzorských darů firem, kde má stát dosud majoritu. Jako příklad uvedl státem ovládaný ČEZ a americkou počítačovou firmu IBM.

Topolánek na to reagoval slovy: "Mně by stačilo v IBM tak jedno až dvě procenta. Já tu majoritu v IBM nepotřebuji. IBM je největším poskytovatelem technologických služeb na světě, její čistý zisk se pohybuje řádově v miliardách dolarů a tržní kapitalizace přesahuje tři bilióny korun. Váňa se za svůj výrok o IBM posléze omluvil.

Poslanci většinu bodů z programu schůze vyčerpali již ve středu. Čtvrteční dopoledne proto věnovali jen písemným interpelacím. Před 11:30 schůzi přerušili. Další příležitost k výměně názorů bude mít vláda a opozice při odpoledních interpelacích, které začnou ve 14:30.

Reklama

Výběr článků

Načítám