Hlavní obsah

Gross prý koupil akcie od dobrého známého

Právo, pro, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Robert Sýkora, který prodal akcie společnosti Moravia Energo Stanislavu Grossovi, nepůsobil jen jako náměstek ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra. "Byl od roku 2003 do roku 2004 poradcem předsedy vlády pro hospodářskou politiku. Ale nikdy jsem ho tam neviděl," sdělil včera Právu Zdeněk Šarapatka, který tehdy krátce vedl premiérskou kancelář.

Článek

Gross se do ní nastěhoval v roce 2004 po Vladimíru Špidlovi. Šarapatka měl s Grossem nevyřízené účty, neboť premiér se ho záhy zbavil. Exministr průmyslu Milan Urban Právu řekl, že Sýkoru jako Grossova poradce neznal. "Osobně ho neznám. Nikdy jsem se s ním nesetkal," řekl Právu Urban, který s Grossem patřil do vlivné středočeské organizace ČSSD.

Urban nákup akcií posuzuje jako soukromou aktivitu Grossových, souhlasí ale s výzvou strany Grossovi, aby poskytl maximum informací. Podle něho restrukturalizace ocelářského průmyslu, během níž vláda podpořila Třinecké železárny, které patří multimiliardáři Tomáši Chrenkovi stejně jako Moravia Energo, souvisela se vstupem země do EU. Podpora podle Urbana šla do Třince, ale také do Vítkovic a do Nové huti. Schválila ji vláda a nic proti ní kromě Evropské komise neměly ani dozorčí rada České konsolidační agentury a antimonopolní úřad. Sýkora se k prodeji svého podílu ve společnosti Moravia Energo včera odmítl vyjádřit.

"Nezlobte se, ale vše, co jsem chtěl říci, jsem už řekl. Nejsem veřejná osoba cele to dění mne poškozuje," napsal Sýkora v SMS. Pozadí obchodu už poodhalil. "Standa měl zájem podnikat, mohl do firmy přinést něco nového," citovala Sýkoru včera MFD. Sýkora koupil 26 % akcií v roce 2001, po odchodu z ministerstva, zbylých 5 % prý dokoupil později.

"Gross měl v té době přátelštější vztahy s Tomášem Chrenkem, mohl by v té firmě fungovat," usoudil Sýkora. Grégr Právu řekl, že Sýkoru vzal na ministerstvo na doporučení severomoravské ČSSD. Člověk, který Sýkoru doporučil, podle Grégra už v politice není. Sýkora prý byl pracovitý a z ministerstva údajně odešel na vlastní žádost v roce 2000.

"Gross je dnes soukromá osoba, těžko ho můžu kritizovat, jak ke svému bohatství přišel," dodal Grégr. Sýkoru, který je prý synem soc. dem. exposlance Antonína Sýkory, který už ve volbách v roce 2006 nekandidoval, zná i Jiří Paroubek, a to ještě z působení Sýkory ml. u Mladých soc. dem. "Řadu let jsem ho ale neviděl," dodal šéf ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám