Hlavní obsah

Česko prohrálo soud s Bruselem, nemá zákon o léčivech

BRUSEL/LUCEMBURK

Česko v pátek prohrálo u Evropského soudního dvora spor s Evropskou komisí. Příčinou sporu bylo zařazení evropských směrnic o léčivech do národní legislativy. Ty tam měly být převedeny již v roce 2005, ale dosud se tak nestalo. Tato prohra zatím pro ČR neznamená žádné sankce. ČR by však měla tyto směrnice co nejdříve převést do národní legislativy.

Článek

Pokud se tak nestane, Evropská komise zahájí novou proceduru pro porušení unijní legislativy a celý případ by tak mohl znovu skončit u soudu. Pokud by se ani tehdy nepodařilo českým zákonodárcům zákon schválit, hrozila by Česku již finanční sankce. Takový scénář ale není příliš pravděpodobný, protože se očekává, že zákon bude v dohledné době schválen.

Tato prohra přitom nebyla prvním soudním neúspěchem Česka u nejvyššího soudu EU, která by se týkala zdravotnictví. Již na začátku roku soud ČR odsoudil kvůli porušení práva EU ve věci uznávání diplomů lékařů a zubařů.

Legislativa měla být schválena ještě za sociálnědemokratické vlády, ale do voleb se celá schvalovací procedura nestihla. Projednávání tak muselo začít znovu po volbách v novém složení Sněmovny. V současnosti je zákon projednáván v druhém čtení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám