Hlavní obsah

Prezidentské eso v rukávu nemám, tvrdí Paroubek

PRAHA

Šéf ČSSD Jiří Paroubek popřel, že se chystá v říjnu oznámit tajné jméno prezidentského protikandidáta Václava Klause. O žádném "esu v rukávě" prý nehovořil. Naopak čeká na signál od lidovců, zelených i senátorů z Klubu otevřené demokracie.

Článek

"Je tady několik dobrých jmen, myslím, že se na nich politické strany mohou dohodnout. Nemíním ty věci dále dramatizovat, v této chvíli čekáme na signál zelených, lidovců a také třeba Klubu otevřené demokracie," prohlásil šéf nejsilnější opoziční strany.

Sociální demokracie chce prosadit na Hrad nadstranickou osobnost. To je podle Paroubka jeden z důvodů, proč by jméno takového kandidáta nemělo poprvé zaznít právě od ČSSD. "Jsme připraveni jednat o podpoře kandidáta, který bude mít většinovou podporu," uvedl s tím, že okruh kandidátů zůstává stejný.

Paroubek čeká na lidovce a zelené

Paroubek čeká, na jakém postupu se teď dohodnou obě menší koaliční strany. I když si myslí, že platí "čím dřív, tím líp", je ještě ochoten vyčkat.

"Čekám na lidovce a zelené, případně Klub otevřené demokracie, až nám řeknou, kdo z těch lidí je pro ně nejpřijatelnější, abychom mohli pracovat na tom jednom reálném kandidátovi," prohlásil.

Mezi potenciální kandidáty zatím patří předseda Akademie Věd Václav Pačes a exministr zahraničí Jiří Dienstbier.

Výměnná dohoda s ODS nepřichází v úvahu

Paroubek znovu vyloučil možnost dohody s ODS o obsazení prezidentského úřadu výměnou za křeslo předsedy Sněmovny. Socialisté sice nabízejí vládní koalici dohodu, ale výhradně o tématech českého předsednictví.

Pokud by taková dohoda vznikla, mohli by být během prvního pololetí roku 2009 k ministrům smířlivější, na oplátku čekají personální změny. Paroubek si myslí, že po dobu předsednictví by měl v čele Sněmovny stát člověk, terý má k zahraniční politice blíže než současný šéf dolní komory Miloslav Vlček (ČSSD). "To je vše. Nejde o žádný klídek pro vládní koalici," zdůraznil.

Cílem ČSSD je podle něj zabránit jakýmkoliv "čachrům" při volbě hlavy státu i "strategickému spojenectví" mezi Klausem a expředsedou ČSSD Milošem Zemanem. "Abychom toto spojenectví změnili jen na vzpomínkovou slavnost," řekl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám