Hlavní obsah

Sněmovna vydala ke stíhání bývalého dozorce Vondrušku

PRAHA

Poslanci ve středu dopoledne jednomyslně rozhodli, že policie může dál trestně stíhat jejich kolegu, komunistického poslanci Josefa Vondrušku. Ten je podezřelý, že v 80. letech v nápravném zařízení v Minkovících na Liberecku týral vězně. Pro vydaní hlasovalo 151 zákonodárců ze 154 přítomných.

Článek

Poslanci KSČM při hlasování odešli ze sálu, ostatní zvedli ruku pro, jen tři zákonodárci ČSSD se hlasování zdrželi. Vydání doporučil už dříve sněmovní imunitní výbor.

Policie Vondrušku vyšetřuje pro zneužití pravomoci veřejného činitele. Vondruška se brání tím, že neporušoval předpisy tamního zařízení. Ve středu to znovu v projevu před poslanci zopakoval. "Vykonával jsem práci, která je nezbytná pro stát kdykoli, tedy i dnes. Při výkonu zaměstnání jsem se porušení zákona nedopustil, tudíž ani těch činů, ze kterých jsem obviňován," řekl. Pracoval prý "poctivě a zodpovědně". Vzdát se imunity dobrovolně, odmítl.

Vondruška se soudu nebojí

Vondruška nepřímo uvítal vyšetřování své kauzy u soudu, neboť ji považuje za politickou hru nejen s ním ale i s KSČM. Údajný hráč podle něj hraje falešnými kartami.

"Domnívám se, že v soudním řízení se lze lépe dobrat pravdy než v politickém rozhodování," dále uvedl.

Jeho názor podpořil i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, který poznamenal, že nikomu nevadilo již Vondruškovo působení ve Federálním shromáždění.

"Je důvodná obava, že někteří svědkové v té kauze vystoupili účelově, protože jejich ideové přesvědčení je prostě antikomunistické, a jak jsem již řekl, vše proti KSČM je dost dobré, aby se to mohlo použít," dodal Kováčik.

Mezi Vondruškovy vězně patřili například Jiří Gruntorád nebo Vladimír Hučín. Říkají, že Vondruška se k nim, jako k politickým vězňům choval hůře než ke zločincům.

Předseda imunitního výboru Miloslav Kala (ČSSD) před hlasování citoval ze spisu, v němž se popisuje Vondruškovo chování. "V cele samovazby ho bez zjevných důvodů začal opakovaně bít rukou s nasazenou koženou rukavicí a následně ho po nápřahu rukou udeřil pěstí do obličeje, až poškozený v důsledku tohoto úderu upadl na zem, a když vstával a byl v podřepu, tak byl opětovně udeřen do obličeje a po této ráně upadl na bok, přičemž vysílením nemohl vstát a podezřelý (Vondruška) ho začal opakovaně bít obuškem do celého těla i hlavy. A po tomto útoku poškozený upadl do bezvědomí. Po probrání z bezvědomí se mu točila hlava a zvracel. Několik dní močil krev, měl bolesti hlavy a cítil nevolnost," citoval Kala z popisu případu týrání politického vězně Jiřího Wolfa.

Sněmovna vydala i Plašila

Společně s Vondruškou vydala Sněmovna k trestnímu stíhání také poslance ODS Ondřeje Plašila, který byl přistižen, když řídil opilý. Za stejný přestupek přišel o imunitu i další poslanec ODS David Šeich.

Sněmovna vydala ke stíhání 12 poslanců
jménodatumdůvod
Jan VIK (SPR-RSČ)25.7.1995šíření poplašné zprávy
Miroslav Sládek (SPR-RSČ)27.2.1997za protiněmecké výroky
Rudolf Šmucr (SPR-RSČ)27.2.1997výtržnictví
Josef Krejsa (SPR-RSČ)10.7.1997články s protiromskou tématikou
Jiří Payne (ODS)20.5.1998dopravní nehoda
Libor Ježek (ODS)10.3.2000dopravní nehoda
Jan Kasal (KDU-ČSL)14.9. 2000dopravní nehoda
Taťána Jirousová28.2.2001dopravní nehoda
Jaroslav Lobkowitz (KDU-ČSL)23.9.2003dopravní nehoda
Vladimír Doležal (ODS)20.12.2005podezření z korupce
Josef Vondruška26.9. 2007týrání vězňů
Ondřej Plašil (ODS)26.9. 2007jízda v opilosti
zdroj: ČTK

Josef Vondruška *1948, poslanec KSČM

Po ukončení základní školy pracoval jako dělník v Severočeských chemických závodech v Lovosicích. Následně po absolvování vojenské základní služby nastoupil jako zámečník v jablonecké Preciose. Od roku 1972  pracoval jako vězeňský dozorce ve věznici v Minkovicích, kde setrval až do roku 1990. Během práce ve věznici dokončil studium večerní školy a získal maturitu. Roku 1988 dokončil Vysokou školu SNB v Praze, kde získal titul JUDr. Po roce 1989 byla věznice v Minkovicích zrušena a Vondruška se vrací k práci zámečníka v Preciose. Zapojuje se do politiky a v roce 1992 je zvolen poslancem Federálního shromáždění ČSFR za KSČM. V roce 2005 se dostává do Sněmovny na uvolněné místo poslance. Ve volbách 2006 byl zvolen díky preferenčním hlasům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám