Hlavní obsah

Topolánek další výměny ministrů neočekává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek (ODS) neočekává, že po demisi ministryně školství Dany Kuchtové (SZ) nastanou další změny v jeho vládě. I podle šéfky poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaely Šojdrové, která Kuchtovou za problém s čerpáním evropských fondů kritizovala, zůstane ministerstvo školství zeleným. Lidovci si ale nárokují post náměstka pro vysoké školy a výzkum.

Článek

Jakoukoli "rošádu" odmítli i sami zelení, kteří si nechali čas na výběr nástupce či nástupkyně Kuchtové.

Topolánek novinářům řekl, že případnou rekonstrukci koaličního kabinetu lze čekat až příští rok v červnu, kdy hodlá detailně zhodnotit dosavadní práci svých ministrů. "Nemám pocit, že by to (odchod Kuchtové) mělo znamenat nějaké výraznější změny ve vládě," prohlásil.

Úterní rozhodnutí Kuchtové rezignovat vidí jako "trochu vynucený", ale logický krok, kterým ulehčila mnoha lidem rozhodování. "Já jsem na ně zcela jistě netlačil, oni to sami jistě cítili, že to poškozuje Stranu zelených a vlastně i koalici," soudí Topolánek. Oficiálně podá Kuchtová demisi až zhruba za týden.

Podle ČSSD se ODS snaží zlikvidovat ministerstvo školství

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci řekl, že Kuchtová doplatila na snahu ODS zlikvidovat ministerstvo školství a odsunout vzdělání "na druhou až třetí kolej". Přestože nepatřila mezi nejhorší ministry, doplatila na to, že nemá poslanecký mandát a tím pádem na ní není vláda závislá, dodal.

Lidovci chtějí "jen" post náměstka

"Znamená to možnost jednat o ministrovi, který by situaci na ministerstvu lépe zvládl," reagovala Šojdrová na odstoupení Kuchtové. Lidovci podle ní respektují současnou koaliční dohodu, ministerstvo si nárokovat nebudou. Stále ale trvá jejich požadavek na obsazení náměstka pro vysoké školy a výzkum.

Školské odbory očekávaly od Kuchtové houževnatější postoj. Podle jejich předsedy Františka Dobšíka musí šéf školství počítat s tím, že podmínky bude mít vždy nepříznivé a má vnější tlak při prosazování zájmů resortu ustát.

"Očekávali jsme, že (Kuchtová) sehraje výraznější roli," řekl.

Od lednového ustavení trojkoaliční vlády je demise Kuchtové druhou změnou v Topolánkově týmu. První zažil nedlouho po jmenování, kdy odstoupila ministryně kultury bezpartijní Helena Třeštíková, navržená KDU-ČSL, kterou následně nahradil lidovecký senátor Václav Jehlička.

Reklama

Související články

Premiér chce opět jednat o odvolání Kuchtové

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) má ve vládě stále vratkou pozici. Premiér Mirek Topolánek (ODS) novinářům řekl, že se bude muset vrátit k tomu, jak její...

Výběr článků

Načítám