Hlavní obsah

Česko vydalo do USA Švéda podezřelého z terorismu

PRAHA

Česko v úterý vydalo do USA Švéda libanonského původu Oussama Kassira. Spojené státy jej podezřívají z terorismu. V roce 1999 měl na americké půdě plánovat zřízení výcvikového tábora pro bojovníky džihádu. V USA mu za to hrozí až doživotní trest. Vydání potvrdila Právu mluvčí ministerstva spravedlnosti Zuzana Kuncová.

Článek

"Letadlo s Kassirem je na cestě do Spojených států, z ČR odstartovalo krátce po 7:00," řekla Kuncová. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil rozhodl o Kassirově vydání 18. září. "Ministr neshledal důvody, pro které by mohl vydání odmítnout. Rozhodl v souladu se závazky ČR v oblasti mezinárodní spolupráce v boji proti trestné činnosti," doplnilo ministerstvo v tiskové zprávě.

"Opravdu? Jak je to možné?," byla první reakce Kassirova obhájce Umara Switata. S rozhodnutím ministra Switat nesouhlasí. "Nedostali jsme možnost se k tomu vyjádřit. Postup ministra považuji za nestandardní a dokonce nezákonný," dodal. Stále má prý obavy, že jeho klientovi může v USA hrozit smrt, což podle něj Česko nebralo na zřetel.

Obhájce chtěl přerušit let

Kassirův obhájce Umar Switat okamžitě zareagoval na ministrovo rozhodnutí. Během úterního odpoledne poslal k Ústavnímu soudu stížnost proti verdiktu vydat Kassira do USA. Kassir v době, kdy obhájce žádost posílal už seděl v letadle.

"Zároveň jsem prostřednictvím faxu požádal ministerstvo spravedlnosti, vnitra i policejní prezidium o odklad vykonatelnosti toho rozhodnutí o vydání pana Kassira. Žádám je, aby okamžitě přerušili převoz mého klienta do USA a vrátili ho zpět do ČR do té doby, než Ústavní soud o mé stížnosti rozhodne," řekl Právu Switat.

Nelíbí se mu, že dosud stále vůbec neobdržel rozhodnutí o Kassirově vydání do Spojených států.

Česká policie zadržela Kassira v prosinci 2005 při jeho cestě na Blízký východ, Praha byla pouze přestupní stanicí. Od té doby byl ve vazbě.

Výcvikový tábor pro mudžahidy

Vyšetřovatelé Kassira obviňují také z provozování internetových stránek, na nichž radil, jak si vyrobit bombu a jedovaté látky. Tábor pro výcvik islámských bojovníků plánoval údajně zřídit v Oregonu. Financovat jej prý chtěl z další nezákonné činnosti. Absolventi tábora se měli přesunout do Afghánistánu.

Kassir všechna obvinění odmítá. V rozhovoru pro Právo koncem loňského roku řekl, že FBI vychází ze lživých tvrzení nevěrohodné osoby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám