Hlavní obsah

Lizner seděl za korupci, teď je nařčen z podvodu

Právo, Radim Vaculík
PRAHA

Ústřední postava největší korupční aféry devadesátých let minulého století, bývalý šéf Centra kuponové privatizace Jaroslav Lizner, se znovu dostala do problémů. Od počátku letošního září čelí trestnímu oznámení pro podezření z půlmiliónového podvodu a věc začne šetřit policie.

Článek

"Oznámení celkem na čtyři osoby jsme obdrželi, a protože jde o podezření ze spáchání trestného činu, tak bylo předáno policii k prověření," řekla v pondělí Právu místopředsedkyně Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 Jana Krečová.

Pokud by policie Liznera a spol obvinila z podvodu, hrozilo by jim až osm let za mřížemi. Oznámení na Liznera, jeho spolupracovníka Jaroslava Houšteckého a podnikatelky Danu a Janu Němcovy podala Hana Bauerová z Vodňan.

Akcie za půl miliónu

Bauerová podle oznámení na popud a údajné naléhání Liznera s Houšteckým v dubnu 2005 podepsala smlouvu o navýšení základního kapitálu společnosti Amundsena, patřící rodině Němcových. Na jejím základě měla za půl miliónu získat akcii této společnosti. Peníze poukázala na účet, který jí prý sdělil Lizner. Nějakou dobu se nic nedělo a Bauerová začala mít podezření, že všechno není úplně v pořádku.

Posléze zjistila, že účet, na který peníze poslala, patřil přímo Liznerovi. Ten z něj zhruba 318 000 korun odeslal na účet Dany Němcové a zbylých 181 000 korun na účet Houšteckého. Bauerová tedy míní, že smlouva o navýšení byla jen zástěrkou, jak z ní vylákat peníze. To se údajným podvodníkům podařilo a poškozená dodnes nemá zpět ani akcii a ani své finance.

Pomohl prý příteli

"Já k tomu přišel jak slepý k houslím. Jen jsem vyhověl kamarádovi (Houšteckému, pozn. redakce). Na to se ptejte jeho, co se vlastně stalo," řekl Právu Lizner. Mezi Houšteckým a Danou Němcovou byly podle něj nevyjasněné majetkové poměry, které měl díky smlouvě s oběma dvěma Lizner vyřešit.

Houšteckého se nepodařilo kontaktovat. O tom, že Bauerová na Liznera podala trestní oznámení, prý nevěděl. "Já se o tom dozvídám od vás. Nic nevím a na policii jsem také zatím nebyl," reagoval na informace Práva Lizner.

Sám už má se státními orgány velké zkušenosti. V roce 1996 byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a úplatkářství k šesti letům vězení.

O dva roky dříve podle rozsudku převzal osmimiliónový úplatek nastrčený policií. V prosinci 1998 byl pak podmínečně propuštěn z vězení, kde včetně vazby strávil více než polovinu vyměřeného trestu. Dodnes tvrdí, že je nevinný a že se stal obětí policejní provokace. Neuspěl však ani s opakovanou žádostí o obnovu svého procesu.

Reklama

Výběr článků

Načítám