Hlavní obsah

Premiér chce opět jednat o odvolání Kuchtové

PRAHA

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) má ve vládě stále vratkou pozici. Premiér Mirek Topolánek (ODS) novinářům řekl, že se bude muset vrátit k tomu, jak její úřad připravil program Výzkum a vývoj pro inovace na čerpání peněz z evropských fondů. Naznačil, že se nepodaří program připravit tak, aby mohl být schválen v nejbližší době.

Článek

Podle předsedy zelených Martina Bursíka jsou Topolánkovy výhrady věcné. Odvolání Kuchtové prý zatím navrhovat nebude, chce o něm ale hovořit s předsednictvem strany.

Kuchtová řekla, že k jejímu odvolání neexistují důvody. "Program byl špatně připraven už před mým nástupem do funkce," tvrdí.

Topolánek uvedl, že případ bude muset řešit "poměrně rychle se Stranou zelených". Připomenul, že podle koaliční smlouvy o obsazení jednotlivých resortů rozhodují šéfové stran, jejichž zástupci ministerstva řídí.

"Já to téma přinesu na předsednictví strany a samozřejmě, že to musíme řešit, protože podle všeho je pan premiér v této věci hodně rozhodnut," řekl Bursík.

Případné odvolání místopředsedkyně strany je podle něj politicky delikátní záležitost. Zelení by ale výsledky její práce měli posuzovat věcně, dodal.

Kuchtová za Topolánkovými výroky věcnou podstatu nevidí. "Splnili jsme všechny připomínky, které měla rada vlády i Evropská komise," konstatovala s tím, že v pátek její úřad poslal do Bruselu materiál o spolupráci ministerstva školství a ministerstva průmyslu, jak si komise přála.

Předseda vlády před týdnem prohlásil, že Kuchtovou zatím neodvolá. Podle něj vznikl zásadní problém s přípravou programů pro čerpání evropských fondů už za vlády sociální demokracie. Současně uvedl, že na Kuchtové nyní je, aby čerpání peněz zajistila. Očekává také personální změny v jejím týmu. Naznačil, že se rozhodne do několika měsíců.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně Kuchtová nehodlá rezignovat

Ministryně školství Dana Kuchtová v neděli večer Novinkám sdělila, že nerezignuje a nehodlá ani odvolat náměstka Soukupa. V pondělí chce předložit program...

Výběr článků

Načítám