Hlavní obsah

České gripeny by měly hlídat pobaltské země

PRAHA

Vedení ministerstva obrany, které kvůli nedostatku peněz odkládá reformu české armády o dalších šest let, chce rozšířit vojenské aktivity v zahraničí o další misi: české gripeny by měly podle zjištění Práva ve třetím čtvrtletí 2009 střežit vzdušný prostor pobaltských zemí.

Článek

Estonsko, Lotyšsko a Litva, které jsou od roku 2004 členy NATO, totiž nejsou schopny si hlídat svou bezpečnost ze vzduchu vlastními silami.

Další zahraniční mise má přijít odhadem na 450 miliónů korun, přičemž účastnit se jí mají tři stíhačky a zhruba stovka lidí. Již v příštích týdnech by o záměru ministerstva obrany měla jednat vláda, definitivní rozhodnutí by pak měly dát v příštím roce obě parlamentní komory.

Zatímco ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) podle informací Práva argumentuje v materiálu pro vládu, že se ukážou schopnosti armády ČR a letectvo získá zkušenosti při provozu gripenů mimo Česko, parlamentní opozice další armádní misí v zahraničí tak nadšená není.

Rozpočtové změny

Součástí má být zrušení až pěti velkých vojenských posádek a strukturální a personální změny ve vedení armády. Ministerstvo navíc nakoupí menší počet lehkých obrněných vozidel, než původně plánovalo.

Rozpočet armády pro příští rok by měl činit 54,195 miliardy korun. Je to sice o necelou miliardu více než letos, avšak ve vztahu k hrubému domácímu produktu je to méně (1,46 HDP na příští rok oproti letošním 1,56 procenta).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám