Hlavní obsah

Sobotka: Koalice by se měla zavázat k volbě Klause

PRAHA

Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) míní, že ODS by měla s KDU-ČSL i Stranou zelených jednat o dodatku koaliční smlouvy, v němž by se vládní strany zavázaly k podpoře Václava Klause v prezidentské volbě. Sobotka to řekl v nedělním diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

"Je to určitý signál rozporu uvnitř vládní koalice, která se snaží prosadit v ekonomice a v ostatních zákonech dobré věci a na pozici prezidenta se není schopna dohodnout," řekl Sobotka. Výkonná rada ODS v sobotu vytvořila vyjednávací tým, který má dohodnout podporu pro Klausovu volbu.

Podle premiéra Mirka Topolánka rozdílné názory koaličních stran na prezidentské kandidáty životaschopnost koalice přímo neohrožují.

Zelení dosud jasně dávali najevo, že na Hradě chtějí od příštího roku vidět někoho jiného než Klause. Jejich favoritem byl ekonom Jan Švejnar, který však své zvolení nepovažuje za reálné. Lidovci uvažovali o tom, že nominují místopředsedu Senátu Petra Pitharta. Ten ale kandidaturu odmítl.

Kalousek: pro mě je Klaus nejvhodnější

Pro ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) je nejlepším možným kandidátem z lidí, o nichž se v této souvislosti mluví, současná hlava státu Václav Klaus. "Ale je to z těch jmen, která v tuto chvíli leží na stole. Já nevybírám ani podle toho, že za každou cenu nechci Václava Klause, ani že ho za každou cenu chci," řekl Kalousek v Nedělní partii televize Prima.

Pro Kalouska prý není důležité, jaký názor mají kandidáti na prezidenta na rozpočtovou nebo ekologickou politiku, protože o tom rozhoduje vláda a parlament. Ministr financí uvedl, že chce mít v čele státu politického profesionála, který v rámci svých ústavních pravomocí dokáže hledat nadstranická řešení v okamžiku, kdy se situace blíží krizi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám