Hlavní obsah

Vlček si posvítí na bezplatnou dopravu poslanců

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda Sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) předloží novelu zákona, která zruší poslancům bezplatnou dopravu hromadnými prostředky. Vlček to řekl v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

Debatu kolem poslaneckých náhrad nedávno rozvířil předseda senátního ústavněprávního výboru Jaroslav Kubera (ODS). Podle něj by se měl plat poslanců a senátorů zvýšit z 61 400 hrubého na více než čtyřnásobek - 275 tisíc korun.

Kubera to odůvodnil tím, že by si z této částky zákonodárce platil asistenta, bydlení, benzín, kancelář či dopravu.

Vlček v České televizi uvedl, že by se rád vydal podobnou cestou jednoho platu, jako navrhl Kubera, uvědomuje si však, že je to v současnosti neprosaditelné. Proto bude podle svých slov navrhovat jednotlivé novely, které by měly některé z poslaneckých náhrad odstraňovat. "Předložím jednotlivé novely, půjdu konkrétně po jednotlivých krocích," řekl v debatě na České televizi.

Novela zákona, která zruší poslancům bezplatnou dopravu hromadnými prostředky, by měla být podle Vlčka jednou z prvních vlaštovek.

Ve Sněmovně je zaměstnáno pět lidí, kteří sledují, zda zákonodárce nepřečerpal tu či onu náhradu. Kdybychom dali poslancům jeden plat, ušetřili bychom mzdové náklady, protože bychom tyto lidi nemuseli zaměstnávat, dodal Vlček. 

Recesisté se inspirovali v zoo

Na nebývalé výhody poslanců upozorňuje také sdružení recesistů Milujeme naše poslance. Členové sdružení se inspirovali akcemi některých zoologických zahrad, které umožňují přispívat na svůj provoz adopcí vybraného zvířete. Sdružení lidem dovolí podobně "adoptovat" některého poslance a sponzorovat jej tak, že mu koupí měsíční kupon pro pražskou hromadnou dopravu v ceně 460 korun.

Sdružení chce na výsadu bezplatného cestování poslanců upozorňovat do té doby, dokud nebude zákonem odstraněna.  

Anketa

Souhlasíte se zrušením bezplatné hromadné dopravy pro poslance?
Ano
96,7 %
Ne
3,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13652 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám