Hlavní obsah

Pačes: Hlava státu musí politiky kultivovat

Novinky, jos

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O předsedovi Akademie věd ČR Václavu Pačesovi se v politických kruzích spekuluje jako o možném kandidátovi na prezidentský úřad. Zatímco ale představitelé čtyř politických stran usilovně hledají shodu na kandidátovi, který by měl pohled na svět zcela odlišný než má současná hlava státu, Pačes politikům vzkazuje: "Byl bych alternativou, žádným Antiklausem".

Článek

V pátečním chatu se čtenáři Novinek Pačes jasně formuloval, jak chápe hlavní poslání českého prezidenta: "Jedním z důležitých úkolů prezidenta v pojetí naší Ústavy je, aby kultivoval politickou scénu a aby se snažil spojovat a ne rozdělovat," odpověděl v on-line diskusi Pačes.

Kultivace politické scény a rozvoj demokracie je podle něj důležitá nejen ve vztahu k českému prostředí, ale také kvůli důstojnému zapojení Česka do společenství Evropské unie. "Mám pocit, že pořád ještě jsme v některých kruzích EU nahlíženi jako méně rozvinutý člen EU. Úkolem nás všech včetně prezidenta je prosadit se jako jeden z nejrespektovanějších členů," doplnil Pačes.

Nenahraditelná prestiž úřadu

Podle šéfa Akademie věd by mohl prezidentské funkce v českém prostředí do značné míry převzít Senát. Význam osoby prezidenta ale podle něj spočívá především ve vysoké prestiži a důvěře, které se nejvyšší úřad mezi lidmi těší. "O to se může prezident opírat a na tom základě může ovlivňovat politiku," řekl v diskusi se čtenáři Novinek Pačes.

V odpovědi na otázku, zda by prezidenta měli občané volit přímo, či nikoli, neměl možný kandidát na nejvyšší post v zemi zcela jasno. "Nejsem příznivcem přímé demokracie v rámci našeho ústavního systému, ale přímá volba prezidenta by dala hlavě státu ještě větší nezávislost na politických stranách," řekl Pačes nicméně upozornil, že by pak prezidentem mohl být zvolen někdo pouze na základě své momentální popularity.

Radar je třeba vysvětlit

Otázka umístění radarového zařízení USA na území Česka je podle Pačese odbornou a vojenskou záležitostí. Pokud by se ale souhlasně vyslovilo NATO, potom by Pačes její umístění v brdském vojenském újezdu podpořil. "Ale musí se to lidem vysvětlit a to se zatím nestalo," kritizoval Pačes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám