Hlavní obsah

Víkend slibuje houby skoro všude

Právo, jh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČR

Roste všechno a rostou všude. Dokonce i tam, kde normálně houby nebývají. Například na zahrádkách nebo v městských sadech. Takovou pohodu hlásí houbaři prakticky za všech míst před zřejmě jedním z nejhezčích letošních houbařských víkendů, protože mu bude přát i počasí.

Článek

"Na jihu Čech rostou v současné době všechny druhy podzimních hub, nalézt ale lze například i hřiby dubové, jejichž výskyt není v tomto období běžný. Kdokoli vyrazí do lesa, tak se určitě s prázdnou nevrátí.

Pro houbaře jsou už velmi zajímavé i nižší polohy, takže za houbami se stačí vydat kamkoli do okolí Českých Budějovic nebo Třeboně," uvedla jihočeská mykoložka Libuše Kotilová.

Houby rostou ve velkém také na severu Čech, a to v podhůří i v Krušných horách. Zatímco v nižších polohách lze najít zejména křemenáče, kozáky, klouzky a bílé hřiby, v horských oblastech rostou nejvíce smrkové hřiby a kováře.

Houby jsou všude

Houbaři se shodují, že letos rostou houby všude, i na místech, kde by je jindy ani nehledali. "Sklidila jsem na smaženici houby na zahrádce, ani jsem nemusela do lesa, rostly v trávě. Byly to sice jen babky a masáky, ale zas jsem se nemusela nikam trmácet," řekla Právu chatařka z rekreační oblasti u Klášterce nad Ohří.

"Houby jsou skoro všude, lidé chodí z lesů s plnými košíky," vylíčila situaci ostravská mykoložka Helena Deckerová. Nejvíce je podle ní suchohřibů. "Hodně je praváků, také kozáků a křemenáčů. Sem tam jsou i lišky, strašně moc je žampiónů," popsala Deckerová.

Podle ní by mohla vydatná úroda pokračovat, pokud nepřijdou přízemní mrazíky. "Země je hodně propršená, což je dobré. Pokud ale poleze teplota k nule, tak moc dlouho houby nevydrží. Počítám, že za dva týdny, možná už za týden, by mohly začít růst václavky," dodala ostravská mykoložka.

Koše hub nosí lidé z lesů v oblasti Podkrkonoší i Krkonoš.

V nemocnicích klid

Naštěstí letošní léto žádné zlé zprávy o otravách houbami zatím nepřineslo a ani při současných houbařských žních nemocnice výjimečné případy nehlásí. Lékaři Nemocnice České Budějovice například letos ošetřili jen dva lehké případy nevolnosti ze zapařených hub.

Ani v krkonošských nemocnicích letos doposud nezaznamenali případ akutní otravy houbami.

I parkování v příkopu je přestupek

Řetězce aut kolem lesů, parkování v příkopu, i jen tak na silnici sice patří k typickým víkendovým obrázkům v houbařském období, to ovšem neznamená, že by bylo v souladu s platnými předpisy.

"Zaprvé zákon o lesích zakazuje řidičům parkovat na lesních cestách, zadruhé zákon o provozu na silničních komunikacích jim zakazuje stát na krajích silnic, kde mohou být překážkou v plynulém provozu. V obou případech jim hrozí minimálně pokuta, ale také botička či odtažení vozidla," upřesnil šéf pražského dopravního inspektorátu Pavel Švrčula.

Podle mluvčího ministerstva dopravy Karla Hanzelky hrozí řidičům, kteří zaparkují svá auta v lesích nebo na kraji silnic, kde jsou překážkou v provozu, bloková pokuta až 2500 korun.

Reklama

Související články

O víkendu bude krásně, pak se ochladí

Konec týdne bude kromě studených jiter ještě teplotně příjemný, pršet by nemělo. V pondělí by mohlo být až 24 stupňů. Od úterý se však ochladí až o šest...

Výběr článků

Načítám