Hlavní obsah

V ČSSD to jiskří kvůli Vlčkovým slovům o kšeftu s ODS

Právo, gö, trj
PRAHA

Předseda poslanců ČSSD Michal Hašek ve čtvrtek ostře odmítl úvahy svého stranického kolegy, šéfa Sněmovny Miloslava Vlčka. Ten ve středu připustil, že se "nějak vykšeftuje" s ODS, že sociální demokracie příští rok podpoří Václava Klause na Hrad výměnou za zvolení stranického šéfa Jiřího Paroubka do čela Sněmovny.

Článek

"Absolutně odmítám to, že by ČSSD slovy Miloslava Vlčka chtěla nějak vykšeftovat post předsedy Sněmovny s prezidentskou volbou. Tento výrok je nešťastný a jsem přesvědčen, že pana Vlčka mrzí, že takový výrok od něj vůbec padl," uvedl ve čtvrtek v telefonickém rozhovoru s Právem Hašek, který je na návštěvě Číny.

Dienstbier se nevzdává

Bývalý federální ministr zahraničí Jiří Dienstbier z boje o Hrad nehodlá odstoupit. Nezviklalo ho ani stanovisko lidovců, kteří mezi adepty na Klausova vyzyvatele vyzdvihli předsedu Akademie věd Václava Pačese. Příští týden v úterý má jít Dienstbier diskutovat s poslanci ČSSD na jejich klub. "Já do toho jdu," potvrdil Právu.

ČSSD prý o dalším kandidátovi neví

Možnost, že by se objevilo další jméno na Hrad, nepokládají špičky ČSSD za pravděpodobnou. Paroubek, který je rovněž do konce týdne v Číně, ve čtvrtek v SMS Právu napsal: "Zatím čekám na stanovisko a návrhy zejména lidovců a zelených."

"Nevím o dalším kandidátovi," sdělil Právu místopředseda Sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Možnost, že by se vynořila další osobnost, je nepravděpodobná i podle místopředsedy poslaneckého klubu ČSSD Davida Ratha, i když "vyloučit nelze nic".

"Nechte se překvapit," tajuplně opáčil místopředseda ČSSD Milan Urban. Odkázal ale na to, že by dotyčná či dotyčný museli nejprve souhlasit a ještě by se na takovém kandidátovi musely shodnout strany. "Myslím, že osobností je v Čechách víc, než se může na první pohled zdát," poznamenal Urban.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám