Hlavní obsah

Senátoři se pohádali o zákaz symbolů komunismu

– PRAHA

Návrh novely trestního zákona zakazující používání fašistických a komunistických symbolů ve čtvrtek odolal v Senátu návrhu na zamítnutí. Senátoři ho po chvílemi dramatické rozpravě vrátili k dalšímu projednání v ústavně-právním výboru a výboru pro lidská práva. Propagování totalitních hnutí by podle novely mělo být trestáno až osmi lety vězení, za používání hákového kříže nebo zkříženého srpu a kladiva by mohly hrozit až tři roky žaláře.

Článek

Novela trestního zákona má výslovně zakázat nejen propagaci nacismu, ale i komunistického hnutí a komunistických symbolů. Novelu předložili senátoři Martin Mejstřík (za Cestu změny), Jaromír Štětina (SZ), Richard Sequens (bezp.), Josef Novotný (SNK-ED) a Jan Horník (bezp.).

Nutnost schválení novely její autoři zdůvodnili tím, že projevy pravicových extremistických hnutí jsou stále častěji trestně stíhány, zatímco propagace levicového extremismu zůstává beztrestná.

Senátor ODS vyčetl Štětinovi členství v KSČ

Debata v Senátu ale naznačila, že zastánci novely to s jejím dalším prosazováním nebudou mít jednoduché. Komunistům a sociálním demokratům se sice nepodařilo předlohu zamítnout, v jejich snaze je ale podpořili i někteří občanští demokraté.

"Zatímco já jsem seděl v komunistickém vězení, tak kolega Štětina byl členem Komunistické strany Československa," prohlásil senátor ODS Jaromír Volný. Reagoval tak na předchozí Štětinovu řeč.

Dalšímu ze spoluautorů Mejstříkovi zase Volný připomněl údajné předlistopadové členství v předsednictvu Městské vysokoškolské rady Socialistického svazu mládeže (SSM).

Volný: novela je protiústavní, proti komunistům se mělo bojovat dříve

Volný s odkazem na starší stanovisko Ústavního soudu mimo jiné uvedl, že novela je ve své současné podobě protiústavní.

Štětina pak citoval i řadu jmen veřejně známých lidí, kteří podepsali petici Zrušme komunisty a kteří podle něj nechtějí nic protiústavního. "Řeknu vám, co těch 74 000 českých občanů požaduje. Oni totiž říkají, že tolik a tolik let po listopadu komunisté znovu usilují o získání moci, aniž by alespoň vyjádřením lítosti a omluvou přispěli k tomu, aby se náš národ vyrovnal se svou komunistickou minulostí," řekl Volnému.

Senátor ODS se ale proti jeho projevu ohradil. Uvedl, že za předlistopadového režimu byl ve vězení za pobuřování proti tehdejšímu SSSR. Štětiny se řečnicky dotázal, zda si nemyslí, že pokud jde o boj proti komunismu, je už "po sezóně".

Senátor KSČM zpochybnil petici na podporu novely

Proti novele se v rozpravě vyslovil také komunistický senátor Vlastimil Balín. Petici na podporu novely podle něj sice podepsalo přes 70 000 lidí, KSČM má ale 80 000 členů a "téměř jeden milión sympatizantů".

"Budeme je kriminalizovat? Za co? Za to, že věří ideálu sociální a spravedlivé společnosti?," uvedl Balín. Zpochybnil rovněž pravost některých podpisů pod peticí.

Předlohy se naopak zastal Josef Pavlata z ODS. "Komunismus včetně jeho všech doprovodných znaků je obrovské zlo, pravděpodobně největší, které jsme my, jak jsme tu, mohli poznat," řekl. Se zlem se podle něj musí bojovat.

Senát už podobný zákon schválil

Senát již obdobný zákon schválil v minulém volebním období, v roce 2005. Sněmovna ho ale hlasy komunistů a většiny přítomných sociálních demokratů odmítla.

Původní návrh senátora Martina Mejstříka a Jaromíra Štětiny směřoval proti všem extremistickým názorům, které by mohly ohrozit demokratický řád. Neměl být namířen proti existenci KSČM jako strany, ale měl ji donutit k přizpůsobení moderním levicovým proudům.

Novela zakazující propagaci nacismu a komunismu:

Novela počítá s tím, že za podporu nebo propagaci komunistické, nacistické či jiné podobné ideologie by hrozilo až osm let vězení.

Až tři roky by hrozily tomu, kdo by schvaloval či zpochybňoval nacistickou, komunistickou nebo jinou genocidu.

Rovněž až na tři roky do vězení by soud mohl poslat člověka, který by veřejně projevoval sympatie těmto hnutím tím, že by užíval, vystavoval nebo šířil jejich symboly, "jako je zejména hákový kříž, symbol SS, šipkový kříž, srp a kladivo, pěticípá rudá hvězda". Stejný trest by měl hrozit i za hajlování.

Novou předlohu senátoři projednávali teprve v prvním čtení.

Reklama

Související články

Vláda proti zákazu propagace komunismu

Vláda, ve které mají převahu sociální demokraté, se postavila proti úsilí některých zákonodárců, jež chtějí výslovně zakázat propagaci komunismu. Odpůrcem...

Výběr článků

Načítám