Hlavní obsah

ČSSD předstihla ODS, potvrzuje další průzkum

PRAHA

Další průzkum potvrdil, že kdyby se nyní konaly volby do Sněmovny, zvítězili by sociální demokraté. Podle volebního modelu CVVM by v září dostali 33 procent hlasů. ODS by měla 31 procent. Pro komunisty by hlasovalo 14,5 procenta lidí. Zelení by měli 10 procent, KDU-ČSL devět procent.

Článek

V porovnání s červnovým průzkumem, kdy obě strany měly 32 procent hlasů, si ČSSD o procentní bod polepšila, ODS naopak jeden bod ztratila.

S obratem ve volebním modelu přišla před několika dny už agentura Stem. Podle jejích výsledků by ČSSD dostala ve Sněmovně 73 mandátů, ODS 67 křesel. Pokud by se na mandáty přepočetly výsledky CVVM, získali by sociální demokraté odhadem 68 křesel a ODS 64. Komunisté by měli 30 pozic. Levicové strany by tak ve Sněmovně většinu nezískaly. Zelení by měli 20 poslanců a na lidovce by zbylo 18 míst.

Volební model na rozdíl od stranických preferencí zahrnuje pouze voliče, kteří jsou rozhodnutí k volbám jít a vědí, komu dají svůj hlas.

K volbám by podle CVVM šlo 59 procent lidí. "Z dat vyplývá, že deklarovaná volební účast je v současné době nižší než reálná účast ve volbách v červnu loňského roku, tehdy k volbám přišlo 64,5 procenta lidí," uvedlo CVVM.

Reklama

Související články

ČSSD by ve volbách porazila ODS

Podle zářijového průzkumu Střediska empirických měření (STEM) by sociální demokracie v parlamentních volbách předstihla ODS a ve Sněmovně by obsadila 73...

Výběr článků

Načítám