Hlavní obsah

Reforma veřejných financí prošla Senátem

PRAHA

ODS ve středu večer prosadila v Senátu návrh nezabývat se reformou veřejných financí, což se de facto rovná schválení zákona. Reforma tak rovnou poputuje k podpisu prezidentu republiky. Pro návrh bylo 49 z 80 přítomných zákonodárců.

Článek

Schválení reformy v Senátu byla formalita, ODS v něm má nadpoloviční počet zákonodárců. Návrhem, aby Senát o reformě hlasoval ještě ve středu bez rozpravy, pobouřila ODS opozici.

Poté, co senátor ODS Jiří Oberfalzer návrh přednesl, vzala si horní komora 45 minut na rozmyšlení.

"Je to výrazný precedens a závažné je skutečně to, že tímto způsobem může být opozice umlčována kdykoliv. Navíc zdůrazňuji to, že sám premiér označil tento zákon za zásadní a prohlásil, že předpokládá v Senátu hlubší rozpravu," řekla ČTK předsedkyně senátorů ČSSD Alena Gajdůšková.

Proti Oberfalzerovu návrhu se postavil i lidovecký místopředseda horní komory Petr Pithart. Ten také hlasoval proti podobnému způsobu přijetí zákona. Ostatní tři lidovečtí senátoři se hlasování zdrželi.

Hlasování se neúčastnil pouze jeden senátor, předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, který se z jednání omluvil.

Napínavý boj ve Sněmovně

Reforma v srpnu prošla Sněmovnou, tam byl boj mnohem napínavější. Nakonec se ji vládě podařilo prosadit za podpory exposlanců ČSSD Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Poměr hlasů byl těsný 101:100.

Zákon nyní čeká už jen na podpis Václava klause, který ale již dříve řekl, že jej podpoří. Reformy by měly začít platit od ledna 2008. Sociální demokraté avizují, že podají ústavní stížnost, bude-li reforma schválena a podepsána prezidentem.

Co se má změnit

Podle vládního návrhu by se měl změnit systém sociálních dávek a také daně. Pro fyzické osoby bude platit jednotná sazba daně z příjmu ve výši 15 procent ze superhrubé mzdy, což znamená 23,1 procenta reálného zdanění. Nyní existují čtyři daňová pásma ve výši 12, 19, 25 a 32 procent. Platí čím vyšší příjem, tím vyšší zdanění.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V roce 2009 by sazba měla ještě klesnout na 12,5 procenta, sníží se ale slevy na dani, což podle některých poslanců ODS bude znamenat, že daně nebudou nižší o tolik, o kolik by se mohlo zdát. Koalice slíbila, že pro zdanění v roce 2009 připraví ještě novelu.

Snížit by se podle návrhu měly také firemní daně - z nynějších 24 procent na 21 procent v příštím roce, na 20 procent v roce 2009 a na 19 procent v roce 2010.

Novinkou je také zavedení ekologické daně a zvýšení spotřební daně u tabáku ze současných 27 na 28 procent. Snížená sazba DPH, v níž jsou i potraviny, vzroste z pěti na devět procent.

Třicet korun za návštěvu

Ve zdravotnictví počítá reforma s poplatky za návštěvu lékaře a recept. Pacienti mají platit 30 korun za návštěvu lékaře a za jednu položku na receptu. Úhrady za návštěvu u lékaře a za recept jsou ale omezeny ročním limitem 5000 korun.

Šedesát korun má pacienty stát den v nemocnici a 90 korun by se hradilo za návštěvu pohotovosti. Poplatky se nevztahují na pacienty s chronickým onemocněním a preventivní péči, vztahují se ale i na děti, což má vykompenzovat daňová sleva na děti ve výši 240 korun.

Reforma také ruší automatické zvyšování životního minima a sociálních dávek, pravidelně se budou zvyšovat jen důchody. Vláda chce zavést také "třírychlostní" rodičovskou dovolenou. Rodiče budou moci zvolit buď dvouletou dovolenou s příspěvkem 11 400 korun měsíčně, tříletou s příspěvkem 7600 korun měsíčně, nebo čtyřletou s příspěvkem 7600 do 21 měsíců věku dítěte a pak 3800 korun měsíčně. Porodné by nově mělo být 13 000 korun za každé dítě, což je o necelých 5000 méně než v současnosti.

Změnit se má i systém nemocenské. V prvních třech dnech nemoci se přitom dávky vyplácet nebudou.

Reklama

Související témata:

Související články

Schváleno, reforma prošla

Vládní reforma veřejných financí začne téměř jistě od ledna 2008 platit. Koaliční poslanci v úterý ve Sněmovně po peripetiích našli dostatek hlasů k její...

Výběr článků

Načítám