Hlavní obsah

Poslanci ODS chtějí některé přestupky bez ztráty bodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Expertní skupina pod vedením poslanců ODS Davida Šeicha a Evy Dundáčkové navrhla, aby některé přestupky nebyly trestány ztrátou bodů. Patří mezi ně například jízda bez rozsvícených světel nebo telefonování za jízdy. Poslanci chtějí zahrnout změny do novely zákona o pozemních komunikacích, jejíž paragrafové znění má být hotové v druhé polovině října.

Článek

Mezi přestupky, které by měla řešit pouze pokuta, by měly patřit i ty, které byly zjištěny elektronicky, tedy například překročení rychlosti zachycené radarem. Postih by se v takovém případě týkal majitele vozidla, ať už je jím fyzická nebo právnická osoba. Podle Šeicha by se tak předešlo situacím, kdy se motoristé vymlouvají, že auto řídila osoba blízká.

Členové skupiny chtějí také posílit prevenci pomocí například psychologických pohovorů, školení a podobně.

Skupina navrhuje rušit i dvojí sankci, která podle ní postrádá logiku. Pokud řidič přijde o řidičský průkaz na nejméně jeden rok, neměl by při jeho vrácení přijít o body. Motoristé by také měli mít možnost si online ověřit stav svého bodového konta.

Pro začátečníky řidičák na dva roky

Doporučují také ministerstvu dopravy, aby se snažilo omezit vysokou nehodovost začínajících řidičů. Jako jednu z možností navrhují řidičský průkaz s omezenou platností na první dva roky. Poté by musel řidič absolvovat další školení, aby dostal plnohodnotný průkaz.

Stát by měl také pomocí mýtného ekonomicky motivovat dopravce, aby náklad přepravovali mimo dopravní špičku. Chtějí také posílit činnost policie a navrhují víc přístrojů na detekci drog.

Sporné zvýšení rychlosti na dálnicích

Členové týmu se naproti tomu neshodli na změnách rychlostního limitu na dálnicích a na proměnném značení podle hustoty provozu, počasí a oprav na vozovce.

V expertním týmu, který založili Šeich a Dundáčková, jsou také další dopravní odborníci, například Stanislav Huml a Josef Mikulík. Nový silniční zákon, platný od loňského července, podle nich nedokázal zvýšit bezpečnost na silnicích a zbytečně šikanuje řidiče.

Šeicha policie loni přistihla, když řídil opilý. Přišel proto na 14 měsíců o řidičský průkaz. Brněnští strážníci při dechové zkoušce zjistili, že má poslanec v krvi asi 2,4 promile alkoholu. Šeich ale nyní tvrdí, že bodový systém nekritizuje z osobních důvodů. Patřil prý k jeho hlasitým kritikům již v době, kdy ho sněmovna schvalovala. Při projednávání ho mimo jiné nazval legislativním paskvilem a mrzáčkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanec Šeich chce změnit bodový systém

Poslanci ODS David Šeich a Eva Dundáčková založili expertní skupinu, která chce připravit změnu bodového systému pro řidiče. Dle jejich tvrzení nový silniční...

Výběr článků

Načítám