Hlavní obsah

VZP lékařům ustoupí a přidá jim na výplatách

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Václav Pergl

V celé České republice ve středu protestují praktičtí lékaři. Zavřeli své ordinace a na protestních shromážděních diskutují o tom, kolik by měli dostat od zdravotních pojišťoven za každého registrovaného pacienta. Pražští lékaři se shodli na kompromisu 42 korun za každého pacienta a jedné koruny za bod. Všeobecná zdravotní pojišťovna v reakci na protesty oznámila, že lékařům přidá.

Článek

"VZP je ochotna přistoupit na sazbu 42 korun, navrhovanou praktiky, ale zároveň už nebude moci zvýšit platbu za bod. To by znamenenalo ubrat nemocnicím nebo specialistům," uvedl mluvčí VZP Pavel Horák.

Naopak prezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera uvedl, že zaměstnanecké pojišťovny zvýší platbu za pacienta na 40 korun a naopak lékařům vyjdou vstříc tím, že jim za bod dají korunu.

Praktičtí lékaři budou o požadavcích jednat se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou v pátek. VZP jim zatím platí za registrovaného pacienta 36 korun, hodnota bodu je pro ně nyní 0,92 koruny.

Praktici původně zvažovali, že budou VZP žádat o 50 korun za každého registrovaného pacienta.

Dlouhá cesta ke shodě

Jednání praktiků s pojišťovnami se táhnou měsíce. "Mrzí mě, že se říká, že protestujeme v době, kdy jsme se už s pojišťovnami dohodli. K dohodě ale nedošlo a bez tohoto tlaku by s námi už nikdo dál nejednal," řekla k tomu středočeská zástupkyně Sdružení praktických lékařů (SPL)Eva Kasalická.

Svaz pacientů považuje protesty praktiků za bezdůvodné, jejich příjmy jsou podle něj dostatečné a navíc je díky platbám za zaregistrované pacienty zaručena jejich pravidelnost.

Platby za pacienty představují podle předsedy SPL Václava Šmatláka zhruba 85 procent příjmů ordinací, zbytek jsou peníze za bodované výkony.

Podle praktiků jsou však sazby pojišťoven nízké. S tím souhlasí i Česká lékařská komora (ČLK). Podle jejího názoru jsou na tom zdravotní pojišťovny dobře a neměly by hromadit peníze na svých účtech. ČLK proto podpořila středeční protesty.

Péče pro akutní případy zajištěna

V ČR je 5500 praktických lékařů pro dospělé a 2500 lékařů pro děti. Podle odhadů jich ve středu stávkuje zhruba 80 až 90 procent.

Mluvčí praktiků Jan Jelínek potvrdil, že pro pacienty, kteří budou potřebovat akutně ošetřit, zůstane otevřena síť ordinací.

Reklama

Související články

VZP dá lékařům navíc 220 miliónů

Všeobecná zdravotní pojišťovna vyplatí praktickým lékařům 220 miliónů korun. Dostanou je ti lékaři, kteří splňují některé z podmínek, které si pojišťovna...

Výběr článků

Načítám