Hlavní obsah

Švejnar: V hledání prezidenta se promrhaly čtyři roky

Právo, Jiří Vavroň

Hledání kandidátů, kteří by příští rok v únoru mohli vyzvat Václav Klause na souboj o prezidenstký úřad, se komplikuje. Dvě z osobností, o nichž političtí představitelé vážně diskutovali, lidovecký místopředseda Senátu Petr Pithart a ekonom Jan Švejnar, již svou kandidaturu vyloučili. Podle Švejnara navíc prezidentské volby ukazují slabiny českých politiků. "Chybějí koncepčnosti a dlouhodobé zaměření na konkrétní cíle," říká v rozhovoru pro Právo renomovaný ekonom.

Článek

Mohou již zelení malovat transparenty Švejnar na Hrad?

Je pro mne ctí, že se o mně v takovéto souvislosti jedná, vážím si toho. Že bych ale kandidoval na funkci prezidenta, o tom jsem reálně neuvažoval. 

Taková nabídka se ale neodmítá! Vznikl tenhle postoj po setkáních s českými politiky, kteří o vás začali mluvit jako o případném protikandidátovi Václava Klause?

Mluvil jsem skutečně s představiteli různých stran, nechci je jmenovat. Vím, že mají zájem najít kandidáta. Ale já osobně zatím nevidím žádnou možnost, že by existovala široká shoda nebo dohoda či podpora mé kandidatury, aby se jednalo o reálnou záležitost, a chápu to.

Pro zemi je důležité, aby volba prezidenta byl důstojný akt, ve kterém se utkají a hlavně vyjádří svoje názory, myšlenky a zkušenosti výrazné a silné osobnosti, ze kterých vzejde reprezentant republiky. 

O to se ale politici snaží, proto padlo i vaše jméno...

Bylo by dobré, kdyby strany hledaly kandidáty po celých pět let, ne dva měsíce před volbami. Kandidáti by měli dlouhodobě představovat svoje názory, být dlouhodobě známí, ne se vynořit z hlubin. V tomhle se tady promrhaly čtyři roky.

Současný prezident, který má zájem ve funkci pokračovat, připravuje svoji kandidaturu celé svoje volební období. Politické strany, poslanci či senátoři, kteří uvažují o jiném kandidátovi, jsou proto v zásadní nevýhodě.

Podle premiéra Topolánka je ale předčasné nyní mluvit o kandidátech na prezidenta. Je to podle něj téma tak na prosinec, tedy dva měsíce před volbou...

Maximálně dva měsíce před volbami se mohou uskutečnit veřejné duely. Přípravné období musí být delší. Kdo budou hlavní kandidáti, musí být lidem známo delší dobu.

Prezidentské volby ukazují slabiny českých politiků - chybějí koncepčnosti a dlouhodobé zaměření na konkrétní cíle. Možná je to tím, že lidé aktivní v politice nemají dost času na reflexi, úvahy, přípravy, stále řeší aktuální problémy a koncepční, zásadní rozhodnutí dohánějí na poslední chvíli. Na dlouhodobější úvahy, strategická rozhodnutí a plány nemají prostě čas.

Možnost, že budete kandidovat, měla ale ten efekt, že jste se o sobě něco dozvěděl. Podle ČSSD jste liberální ekonom.

Hlavně že nejsem neliberální ekonom. Když se podívám na svůj profesionální život, tak jsem vždy pracoval na řešení problému, jak může vládní hospodářská politika zlepšit prosperitu a blahobyt společnosti, nad to, kam ji vede tržní hospodářství. Snažím se tedy využít trhu, to je liberální přístup, ale valná většina mé práce spočívá v úsilí najít ten nejlepší způsob, jakým se dá např. rozpočtem zlepšit blahobyt společnosti. V tom smyslu bych zase nálepku liberálního ekonoma, který se spoléhá jen na tržní hospodářství, tak nebral.

Podle komunistů znáte českou realitu pouze z rychlíku...

Jsem tady od roku 1990, v kontaktu jsem byl prakticky se všemi vládami, spoluzaložil jsem CERGE - Národohospodářský ústav, který patří mezi špičkové pracoviště v celé Evropě a vzdělává novou generaci ekonomů pro 27 zemí. Získal jsem zdarma poznatek, že je třeba zlepšit komunikaci s veřejností, což řeknu i svým kolegům v CERGE.

Reklama

Související témata:

Související články

Prezidentský Antiklaus je stále v nedohlednu

Hledání kandidáta na úřad prezidenta republiky, který by měl šanci obstát proti Václavu Klausovi, nominovanému ODS, zatím nevede k žádnému výsledku. Hlasy...

Pithart odmítl kandidovat na prezidenta

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) nebude kandidovat na prezidenta. O svém rozhodnutí už informoval celostátní výbor KDU-ČSL. Zdůvodnil to tím,...

Výběr článků

Načítám