Hlavní obsah

Lidovci odmítají podpořit Dienstbiera

– PRAHA

Předseda lidovců Jiří Čunek prohlásil, že KDU-ČSL "v tuto chvíli" nepodpoří prezidentskou kandidaturu někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Podle něj bude strana debatovat o předsedovi Akademie věd Václavu Pačesovi či ekonomovi Janu Švejnarovi.

Článek

"V tuto chvíli to vylučuji," prohlásil odpoledne Čunek. Lidovci původně uvažovali o nominaci místopředsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL), ten však v pondělí svoji kandidaturu odmítl. 

Lidovci probírali na večerním jednání zástupců svých parlamentních klubů i další možné adepty. Po večerní schůzce Čunek novinářům řekl, že se na ní hovořilo o všech veřejně známých kandidátech, z jedněch úst prý zaznělo i jméno bývalého rektora Karlovy univerzity Ivana Wilhelma.

Mezi kandidáty ale podle Čunka už nebyl nikdo ze zákonodárců KDU-ČSL. Lidovci podle svého předsedy nezjišťovali, který z adeptů by měl výraznou převahu.

"Cílem dnešní schůzky nebylo určit nějaké jméno, které bychom postavili na piedestal kandidáta na prezidenta," řekl Čunek s tím, že se probíraly především strategické postoje KDU-ČSL. Lidovci se chtějí rozhodnout během podzimu. "Máme čas. Nebudeme se omezovat žádným termínem, ale stihneme to," dodal.

Dienstbier věří v nejednotu lidovců

Bývalý federální ministr zahraničí Jiří Dienstbier k lidoveckému odmítnutí odpoledne Právu řekl, že se postojem lidovců nezabývá. "Nevím, já si myslím, že u lidovců je řada skupin a každá představuje něco jiného. Takže je to otázka," reagoval Dienstbier na otázku, jak chápe výrok, jímž šéf strany Jiří Čunek vyloučil, že by lidovci Dienstbiera podpořili v prezidentské volbě proti Václavu Klausovi.

Na otázku, zda si tedy myslí, že Čunek nemluví za celou KDU-ČSL, Dienstbier odpověděl: "To nevím, stejně jako (Čunek) navrhoval (Jiřímu)  Paroubkovi (profesora Václava) Pačese poté, co výkonný výbor navrhl Pitharta. Nevím, jak je to u lidovců zařízené," doplnil.

U části lidovců má podporu i současný prezident Klaus.

"Chceme volit kandidáta, který bude požívat důvěry většiny občanů České republiky... Termín antiklaus je pro KDU-ČSL nepřijatelný," uvedl minulý týden Čunek.

Předseda senátorů KDU-ČSL Adolf Jílek zatím o jiném kandidátovi neví. Klause by byl ochoten podpořit podle toho, jaké by měl protikandidáty. "pokud nebude protikandidát, který by vyhovoval většině", řekl Jílek. Zatím podle něj takový není.

Reklama

Výběr článků

Načítám