Hlavní obsah

Bursík nevyloučil rezignaci Kuchtové

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér, ministr životního prostředí a předseda Strany zelených Martin Bursík v neděli nevyloučil, že by ministryně školství Dana Kuchtová (rovněž SZ) mohla na svůj post v příštích dnech rezignovat. V Otázkách Václava Moravce uvedl, že Kuchtová má od něj "žlutou kartu". Pokud se jí však podaří napravit problémy spojené s čerpáním peněz z evropských fondů, ve vládě zůstane.

Článek

"Zatím (rezignaci Kuchtové) nepožaduji, protože k tomu přistupuji věcně. V politickém repertoáru (však) není držet své lidi za každou cenu," řekl Bursík. Odchod Kuchtové by požadoval v případě, že by se ukázalo, že existují věcné problémy, které ministryně zavinila. "To se ale uvidí až v následujících dnech," dodal.

"Dá se to tak říct, že (Kuchtová) má žlutou kartu od předsedy," doplnil Bursík s tím, že pokud se problémy nevyřeší, příští týden bude jednat společně s Kuchtovou a premiérem Mirkem Topolánkem (ODS).

V případě operačního programu ministerstva školství Výzkum a vývoj pro inovace se jedná o bezmála 60 miliard, které by ČR měla od EU dostat.

Ministerstvo program přepracuje

Místopředsedkyně Rady pro výzku a vývoj Miroslava Kopicová v pátek uvedla, že Topolánek nařídil, aby ministerstvo školství přijalo do pondělí výhrady Rady, a program tak mohl být předložen k auditu na ministerstvu financí. Navržené změny, které už jsou prý dlouho připravené, ministerstvo podle ní nevyužilo a tím nastalo zdržení.

"Přepracování programu ministryně telefonicky akceptovala," potvrdil Bursík. Rovněž naznačil, že se s Kuchtovou zřejmě dohodl na odchodu jejího náměstka Jaromíra Soukupa. "Ano, hovořili jsme v tomhle duchu spolu včera (v sobotu)," řekl.

Soukupa podle něj na ministerstvo nevyslala SZ, ale prosadila si ho sama Kuchtová. Bursík míní, že odchody kvalifikovaných lidí z úseku evropských fondů souvisí i s tím, že tuto agendu dostal na starosti právě tento náměstek.

Kuchtová: Zpoždění není důvodem k mému odvolání

"Paní Kuchtová věnovala čas něčemu jinému, než měla. Jsem hluboce přesvědčen, že by měla rezignovat," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

"Nemyslím si, že zpoždění jednoho operačního programu je natolik závažná chyba, aby pro to bylo třeba odvolávat ministra," řekla v sobotu ministryně. Problémy podle ní nezpůsobila jen ona a potíže s operačními programy prý navíc mají i jiná ministerstva. Přiznala, že čerpání peněz by se mohlo zpozdit o půl roku až o rok.

Nejhlasitěji ve vládní koalici Kuchtovou kritizuje předsedkyně poslanců KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Ta navrhla, aby ministryně zvážila svou rezignaci. Šojdrová ji také kritizovala kvůli zamýšlenému zapojení agentury CzechInvest do spolurozhodování o části peněz ze vzdělávacích evropských fondů.

Klausův tajemník: Prezident představí v OSN svůj názor

Bursík se v Otázkach Václava Moravce také názorově střetl s tajemníkem prezidenta Václava Klause Ladislavem Jaklem. Ministr životního prostředí Klausovi na konci srpna poslal dopis, ve kterém požadoval, aby prezident na konferenci OSN o změnách klimatu prezentoval stanovisko vlády a ne své vlastní.

"Je to vědecká konference prezident Klaus by tam neměl vystupovat s osobními názory," řekl Bursík.

"Na konferenci nebyla pozvána Česká republika, nebyl na ni pozván ani Martin Bursík, byl na ni pozván Václav Klaus, a to pro názory, která právě zastává," odvětil Jakl, podle kterého se nejedná o setkání vědců, ale o veřejnou debatu ohledně klimatických změn. "Je velmi dobře, že na konferenci dostane dostane i takový názor svůj hlas," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám