Hlavní obsah

Do Česka se na pár dní vrátí teplo, rána ale budou mrazivá

– PRAHA

Po řadě dnů s podprůměrnou teplotou a zataženou deštivou oblohou se Česko o víkendu konečně dočká alespoň náznaku babího léta. Oblačnost by podle předpovědi meteorologů měla ustoupit a odpolední maxima by měla kromě soboty překročit 20 stupňů. Pod jasnou oblohou je ale po ránu nutné počítat s přízemními mrazíky.

Článek

V pátek bude ještě počasí v Česku pod vlivem slábnoucí oblasti vysokého tlaku vzduchu. Mírný jihozápadní vítr bude vát od jihozápadu a teploty vystoupí na příjemných 18 až 22 stupňů.

Už během pátečního večera ale začne nad české území od severozápadu pronikat studená fronta, za kterou začne proudit opět chladný severský vzduch. V sobotu pak meteorologové očekávají oblačno, místy s přeháňkami. Během dne by ale mělo začít oblačnosti ubývat až na polojasno a ustanou také srážky. Nejvyšší teploty vystoupí na 13 až 17 stupňů.

Ozvěny léta od neděle do úterý

Nedělní ráno se už na většině území obejde zcela bez mraků. Tomu budou odpovídat i velmi nízké teploty, které mají klesnout na 6 až 2 stupně, ovšem meteorologové upozorňují, že na některých místech může rtuť teploměru spadnout i pod bod mrazu.

Během dne se ale začne postupně oteplovat a maxima dosáhnou 16 až 20 stupňů. Vát bude mírný jižní až jihozápadní vítr.

Oblast vysokého tlaku vzduchu vydrží nad Českou republikou ještě do začátku příštího týdne, kdy teploty ještě porostou. V pondělí vystoupí na 19 až 23 stupňů a bude jasno až polojasno s ranními mlhami. V úterý pak bude příliv teplejšího vzduchu vrcholit, maxima dosáhnou 20 až 24 stupňů, ovšem odpoledne už začnou od západu přicházet první srážky.

Pro následující období dosavadní předpověď počítá s nemilosrdným teplotním skokem až o deset stupňů a návratem k pošmournému počasí z minulých dní.

Nepřetržitá řada chladných dnů

Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byla středa v ČR už desátým dnem v nepřetržité řadě za sebou jdoucích dnů s podprůměrnou teplotou. "I když toto období nebylo výjimečně chladné, je

spojeno s tou zajímavostí, že tak dlouhá nepřerušená řada se u nás naposledy vyskytla od 2. do 16. srpna 2006," informoval ústav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám