Hlavní obsah

Imunitní výbor doporučil vydat bývalého bachaře Vondrušku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci sněmovního mandátového a imunitního výboru doporučili vydání poslance KSČM Josefa Vondrušky. Působil v osmdesátých letech v nápravném zařízení v Minkovicích na Liberecku jako dozorce. Je podezřelý, že týral tamní vězně.

Článek

Výbor současně doporučil zbavit imunity i poslance ODS Ondřeje Plašila, který je podezřelý, že řídil opilý. O vydání obou poslanců definitivně rozhodne Sněmovna na své schůzi, která začne koncem září.

Vondruška s trestním stíháním pro zneužití pravomoci veřejného činitele nesouhlasí. Tvrdí, že v inkriminované době, kdy měl spáchat trestný čin, nebyl přidělen do daného nápravně výchovného ústavu. Výbor na minulém zasedání požádal okresní státní zastupitelství o zaslání spisu poslance.

Mezi jeho vězně patřili například Jiří Gruntorád a Vladimír Hučín. Ti tvrdí, že Vondruška se k politickým vězňům choval hůř než k běžným kriminálníkům.

Právě Jiří Gruntorád se k praktikám v minkovické věznici vyjádřil v pořadu Události ČT z 2. září 2007: "Mlátili samozřejmě beze svědků, čili buď je zatáhli do kanceláře, nebo je tloukli jako mě v oddělení výkonu kázeňských trestů," řekl bývalý politický vězeň.

Vondruška se sám odmítl vzdát imunity, i když ho k tomu dokonce vyzval i místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Sněmovna vydala ke stíhání 10 poslanců
jménodatumdůvod
Jan VIK (SPR-RSČ)25.7.1995šíření poplašné zprávy
Miroslav Sládek (SPR-RSČ)27.2.1997za protiněmecké výroky
Rudolf Šmucr (SPR-RSČ)27.2.1997výtržnictví
Josef Krejsa (SPR-RSČ)10.7.1997články s protiromskou tématikou
Jiří Payne (ODS)20.5.1998dopravní nehoda
Libor Ježek (ODS)10.3.2000dopravní nehoda
Jan Kasal (KDU-ČSL)14.9. 2000dopravní nehoda
Taťána Jirousová28.2.2001dopravní nehoda
Jaroslav Lobkowitz (KDU-ČSL)23.9.2003dopravní nehoda
Vladimír Doležal (ODS)20.12.2005podezření z korupce
zdroj: ČTK

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám