Hlavní obsah

V OSN své názory neventilujte, vyzval Paroubek Klause

– PRAHA

Předseda ČSSD Jiří Paroubek napsal otevřený dopis prezidentu Václavu Klausovi, ve kterém ho vyzval, aby při svém vystoupení na konferenci OSN o změnách klimatu na planetě neprezentoval své vlastní názory. Podle Paroubka by měl prezident reprezentovat vládní politiku, ne svůj subjektivní postoj.

Článek

Paroubek Klausovi napsal, že se obává, že jeho výroky budou vykládány jako oficiální postoj Česka. "Nemáte žádný mandát prezentovat na něm (zasedání) své subjektivní názory na danou problematiku," píše šéf ČSSD.

Paroubek také vyjádřil, že zastává odlišný názor k otázce klimatických změn. Předseda ČSSD kritizuje Klause za to, že si nechce připustit, že ke klimatickým změnám dochází a nechce vidět realitu. "Jen špatný politik nevidí věci tak, jak jsou, a nejen sobě, ale i také veřejnosti se je snaží nalhávat," píše v dopise. Připomněl, že na existenci klimatických změn se shoduje drtivá většina odborníků.

"Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody, jak to činíte Vy ve svých úvahách. Vaše teze je založena na předpokladu, že snahy o řešení klimatických změn vedou k omezení stávajícího způsobu života, což omezuje ve svém důsledku svobodu samu," uzavírá Paroubek ve svém dopise.

Klause za jeho záměr vystoupit v OSN kritizoval už ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Myslí si, že jeho iniciativa může ohrozit šance České republiky stát se nestálým členem Rady bezpečnosti OSN v roce 2008 až 2009. Prezident jeho rady odmítl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám