Hlavní obsah

V ČSSD mají příznivce Pithart, Dienstbier i Pačes

– PRAHA
Právo, trj, gö

Mezi sociálnědemokratickými poslanci se najdou ti, jimž by jako vyzývatel prezidenta Václava Klause nejvíce z dosavadních jmen vyhovoval místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL). Patří mezi ně Stanislav Křeček.

Článek

"Osobně je mi sympatický Petr Pithart," řekl Právu. Svůj názor v klubu ČSSD označil ale za menšinový. Na otázku, zda by si zákonodárci ČSSD mohli vybrat právě Pitharta, odpověděl: "Obávám se, že nikoli."

Poslanec Miloslav Kala Právu zdůraznil, že "kandidáti na kandidáta" se teprve svým volitelům představí. "Chci si je nejprve poslechnout. Mně osobně je nejbližší asi Jiří Dienstbier," uvedl.

Robin Böhnisch, další z poslanců ČSSD, by měl jinou prioritu. "Sympatický je mi Václav Pačes a vůbec bych s ním neměl problém," sdělil. Zároveň připustil, že by za prezidenta volil třeba "starého Brůnu", pokud by se na něm ovšem strany dokázaly shodnout.

Rozhodnou lidovci

Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechtěl sdělit, zda by dal přednost Dienstbierovi, nebo Pačesovi. "Myslím, že oba kandidáti jsou vynikající a srovnatelní, podpořím toho, na kterém se dohodneme s ostatními stranami," odpověděl.

Ale právě ta dohoda není jistá a je zřejmé, že na ní obhájce mandátu nemá zájem. "Domnívám se, že hledání společného kandidáta asi narazí na stanovisko lidovců, kteří se na něm neshodnou s ostatními stranami, a to by zabránilo nalezení společného kandidáta proti Klausovi," odhadl Křeček.

Sociální demokracie by pak asi postavila - nejspíš už jen formálně - vlastního kandidáta. Nemohl by jím opět být exministr Jaroslav Bureš, když ho Ústavní soud zbavil postu místopředsedy Nejvyššího soudu? "To by asi bylo velmi obtížné. Nebyl by to kandidát, který by asi byl v této fázi volitelný," usoudil Křeček. Bureše před čtyřmi lety do nominace za soc. dem. prosadil Stanislav Gross.

Vedení KSČM bude o prezidentských kandidátech jednat až v pátek. "Pokud jde o Dienstbiera a Pačese mají poměrně velkou šanci, že by jim hodně poslanců a senátorů mohlo odevzdat hlas. Ale je to hodně o taktice," míní místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Velkou šanci ale nedává Pithartovi. "Ten je problém. Při poslední prezidentské volbě v našem poslaneckém klubu nezaujal," řekl na dotaz Práva. Přesto místopředseda nevylučuje, že by Pithart mohl získat v tajné volbě hlasy komunistů. "Ale v žádném případě by to nebyla významná podpora, spíše ojedinělá," dodal.

Reklama

Související články

Lidovci uvažují o Klausovi i Pithartovi

Vedení a zákonodárci KDU-ČSL na výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou v pondělí vybírali kandidáta na prezidenta republiky. Odpoledne ale předseda strany...

Výběr článků

Načítám