Hlavní obsah

Novou velvyslankyní při EU jmenovala vláda Vicenovou

PRAHA

Novou velvyslankyní České republiky u Evropské unie bude bývalá ministryně zemědělství Milena Vicenová. Ve středu o tom rozhodla vláda. Nahradí Jana Kohouta ještě do konce letošního roku. Informoval o tom vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS).

Článek

"Milena Vicenová velmi dobře zná Evropskou unii, má desetiletou zkušenost z vyjednávání v Bruselu na nejrůznější témata," uvedl Vondra Připomněl i její působení v české exekutivě a státní správě, její zkušenosti ministryně zemědělství se podle něj budou v nadcházející agendě EU hodit. "Myslím, že její profesionální výbava není zanedbatelná," uvedl.

Jako další klad jmenování nové velvyslankyně Vondra vnímá fakt, že je to žena. Připomněl, že Vicenová bude teprve druhou ženou v diplomatickém sboru v centrále unie po Lucembursku.

Dvaapadesátiletá Vicenová byla čtyři měsíce členkou první vlády Mirka Topolánka. Nyní pracuje jako generální sekretářka na ministerstvu pro místní rozvoj a má na starosti hlavně čerpání peněz z evropských fondů. Není členkou žádné politické strany a ovládá čtyři jazyky.

Telička kritizoval vládu za způsob výměny velvyslance

Bývalý velvyslanec a současný lobbista Pavel Telička nechtěl Vicenovou příliš hodnotit. Pamatuje si ji pouze jako členku jednoho z expertních týmů, který vyjednával vstup ČR do EU. Zároveň však kritizoval vládní postup při výměně velvyslance, aniž by byl znám nástupce.

"To si myslím, že Českou republiku mohlo poškodit," dodal.

Ohledně budoucího působení Jana Kohouta Vondra sdělil, že velvyslanec dostal od ministra zahraničí Karla Schwarzenberga "důstojnou nabídku" na uplatnění v rámci české diplomacie. "Zda ji využije, není otázka pro mě, ale pro něj," dodal.

Současný velvyslanec Jan Kohout (ČSSD) byl do funkce jmenován v roce 2004 vládou premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD). V roce 2005 se o něm krátce uvažovalo jako o nástupci tehdejšího předsedy vlády Stanislava Grosse, přednost nakonec dostal Jiří Paroubek.

ČSSD jmenování Vicenové odmítá. "Milena Vicenová není ani diplomatkou a není ani zkušenou, ani respektovanou osobností. Její jedinou předností je jak se zdá pouze loajalita k ODS a premiérovi Mirkovi Topolánkovi," uvedl v úterý Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám