Hlavní obsah

Vondra: Vicenová může být velvyslankyní při EU

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) v pondělí nepřímo potvrdil, že vláda počítá s exministryní zemědělství Milenou Vicenovou na post české velvyslankyně při EU. "Je to odpovědné rozhodování. Milena Vicenová má určitě všechny předpoklady k výkonu této funkce. Víc to ovšem nemohu komentovat, protože nebývá zvykem o velvyslancích informovat dříve, než rozhodne vláda," sdělil na dotaz Práva.

Článek

Dvaapadesátiletá Vicenová byla čtyři měsíce členkou první vlády Mirka Topolánka. Nyní pracuje jako generální sekretářka na ministerstvu pro místní rozvoj a má na starosti hlavně čerpání peněz z evropských fondů. Není členkou žádné politické strany a ovládá čtyři jazyky. O jejím případném jmenování by se mělo rozhodnout do 23. září.

Nahradit má současného velvyslance Jana Kohouta (ČSSD), který do povědomí veřejnosti vstoupil v dubnu 2005, když odmítl nabídku na post premiéra namísto Stanislava Grosse.

ČSSD jmenování Vicenové odmítá

Jmenování Vicenové odmítá ČSSD. "Milena Vicenová není ani diplomatkou a není ani zkušenou, ani respektovanou osobností. Její jedinou předností je jak se zdá pouze loajalita k ODS a premiérovi Mirkovi Topolánkovi," píše předseda Jiří Paroubek v tiskovém prohlášení sociální demokracie 

Jan Kohout má z Bruselu odejít koncem roku, ačkoliv měl původně ve funkci zůstat zhruba o půl roku déle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám