Hlavní obsah

Topolánek kritizoval novináře, pak jim nabízel čokoládu

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S novou metodou "cukr a bič" vyrukoval na novináře premiér Mirek Topolánek, když jim na svém pondělním brífinku ve Strakově akademii k jejich velkému údivu nechal rozdávat malé čokoládky. Stalo se tak ihned poté, co je vypeskoval, za "neprofesionální a povrchní" informování o aktivitách jeho kabinetu. "První část je trochu nakyslá, tak aby si trochu osladili život," odůvodnil svůj neobvyklý krok.

Článek

Premiér nejprve vyčetl novinářům, že by svými pondělními brífinky chtěl vylepšovat svůj mediální obraz. "Ten pokládám za dobrý a necítím potřebu ho vylepšovat. Cítím potřebu komunikace," odůvodňoval svá pravidelná setkání s médii.

Za vrchol neprofesionality považuje Topolánek informování o zasedání kabinetu ve Spáleném Poříčí. Podle něj se veřejnost pouze dozvěděla, že vláda sbírala houby, že pronesl ironickou poznámku na adresu ministryně obrany Vlasty Parkanové kvůli jejímu zpěvu a že tam protestovali odpůrci radaru. Vytkl, že v médiích vůbec nezaznělo, proč by měl být radar umístěn v Brdech. "Pokládal jsem to opravdu za velmi povrchní," zdůraznil.

Maskáče a vrtulník nečekejte

Další kritika se snesla na novináře kvůli polemice, jestli měl v době povodní přiletět vrtulníkem  v "maskáčích" do postižených oblastí a "vlastním tělem bránit protržení hráze", jak to kdysi dělal jeho předchůdce, sociálně demokratický premiér Stanislav Gross. "Po celou dobu jsem byl velmi detailně informován," pravil s tím, že nastavený integrovaný záchranný systém funguje a že "samozřejmě k žádné katastrofě nedošlo".

Vadí mu také, že média si z jeho pracovní návštěvy Karlovarského kraje vybrala jen to, že si na zrekultivované výsypce zahrál golf. Na svou obranu připomenul, že na Sokolovsku s vládním kolegou Martinem Bursíkem konstatovali podporu rekultivaci a resocializaci tohoto regionu.

Minulé pondělí premiér označil vztahy s novináři za narušené a zároveň bylo sděleno, že otázky mají padat pouze "seriozní a neútočící" (rozuměj neosobní), jinak s brífinky bude konec. Otázka, která padla v pondělí - zda už se dohodl s manželkou Pavlou na rozvodu - premiéra vytočila. "Jsou otázky chytré a blbé, a na ty blbé já neodpovídám," prohlásil. Přesto ale dodal: "Těším se příští týden nashledanou!"

Reklama

Výběr článků

Načítám