Hlavní obsah

Bursíkovo ministerstvo dotovalo firmu manžela náměstkyně

– PRAHA
Právo, Jakub Troníček

Ministerstvo životního prostředí letos v červenci přiznalo dotace ve výši téměř 10 miliónů korun firmě DHV CR, v jejímž vedení stojí podle zjištění Práva manžel současné náměstkyně "zeleného" resortu Rut Bízkové. Ta má přitom příslušnou ministerskou sekci na starost, a její podpis tak figuruje i na smlouvách, které úřad se společností uzavřel.

Článek

Bízková odmítá, že by šlo o střet zájmů. Výběr projektů byl podle ní transparentní a sama ho prý nemohla ovlivnit. "Jednotlivé návrhy hodnotil nezávislý poradní orgán ministerstva," řekla k tomu Právu Bízková s tím, že firma DHV už navíc získala řadu grantů od ministerstva ještě v době, kdy ona náměstkyní nebyla.

Česká pobočka mezinárodní společnost DHV, která se zabývá konzultační a inženýrskou činností, získala od ministerstva grant 4,8 miliónu korun na projekt zabývající se starými ekologickými zátěžemi. Další částkou 4,5 miliónu resort podpořil i vznik studie vlivu plynulosti a rychlosti silniční dopravy na znečišťování životního prostředí. Právu to potvrdil mluvčí resortu životního prostředí Jakub Kašpar.

Manžel náměstkyně Vladislav Bízek přitom zastává u DHV CR funkci prokuristy a ředitele pro mezinárodní rozvoj. V letech 1993 až 1998 byl navíc stejně jako nyní jeho žena náměstkem ministra pro životní prostředí.

Podle odborníků z nevládní organizace Transparency International (TI) současná situace všechny znaky střetu zájmů vykazuje. Konečné rozhodnutí o tom, které projekty budou v rámci Resortního programu výzkumu podpořeny, totiž padlo až na poradě vedení úřadu, kterého se Bízková coby náměstkyně zúčastnila. "Tyto dva projekty jsem na ní ale nepodporovala," řekla náměstkyně.

TI: Měla se z procesu vyloučit

Podle Michala Štičky z české pobočky TI měla ale v souladu s platným zákonem o střetu zájmů před jednáním oznámit, že jde o záležitost, ve které je osobně zainteresovaná, a z celého procesu se vyloučit. "Jestliže to neudělala, jde minimálně o neetické chování. O tom, zda jde o porušení zákona, by musel rozhodnout soud," uvedl Štička.

Vyloučit se z dalšího jednání Bízková podle svých slov nemohla. "Taková praxe na ministerstvu není, o těch projektech se jednotlivě nehlasuje. Jak se ale ukazuje, možná by to byl vhodný prostředek, jak podobným spekulacím předejít," řekl Bízková.

Zároveň doplnila, že financování obou projektů je rozloženo do čtyř let, přičemž letos bude uvolněná pouze menší část peněz. "Můj manžel přitom své působení ke konci letošního roku ukončí," sdělila Bízková. Vyjádření ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) se Právu zatím nepodařilo získat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám