Hlavní obsah

Praktičtí lékaři hrozí, že budou chtít peníze přímo od pacientů

MILOVY (ŽĎÁRSKO)

Na víkendovém celostátním setkání praktických lékařů v Milovech na Žďársku se na 250 jejich zástupců shodlo na tom, že by praktici neměli podepisovat s pojišťovnami žádné další smlouvy, dokud se nedohodnou na vyšších úhradách za péči. V případě neuzavření smluv by pacient v ordinaci přímo platil z ruky do ruky i za výkony hrazené pojišťovnou. Na protest proti úhradám se praktici chystají 19. září na celý den zavřít ordinace.

Článek

"Pokud nebudou naše požadavky uspokojivě plněny, jsme připraveni tlak zvýšit," řekl novinářům předseda Sdružení praktických lékařů České republiky (SPL) Václav Šmatlák. Ordinace by se pak mohly zavřít i na několik dní nebo opakovaně. Praktici své ordinace na protest proti výši úhrad za péči od pojišťoven uzavřeli letos už dvakrát.

Podle ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavla Horáka konečné rozhodnutí o úhradách péče na příští rok ještě nepadlo.

Pokladenský systém v ČR není možný

V případě, že by praktičtí lékaři smlouvy s pojišťovnami nepodepsali, vypadalo by to v praxi tak, že by pacient za některé výkony zaplatil z ruky do ruky a pak by šel s účtenkou na svou zdravotní pojišťovnu, která by mu měla tyto peníze proplatit.

To je ale tzv. pokladenský systém, který ale není v ČR možný a znamenal by změnu zákona.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt se domnívá, že pokud by takovouto hrozbu uskutečnili, vydělali by si méně než vydělávají dosud.

Lékaři chtějí 50 korun za pacienta

Podle ředitele VZP Horáka lékaři letos dostávají od pojišťoven 36 korun měsíčně za každého pacienta, kterého mají ve své kartotéce. Za bod, kterým se ohodnocují výkony a ošetření, mají 92 haléřů. Praktici požadují, aby jim pojišťovny na jednoho pacienta platily 50 korun. Víc chtějí i za bod. VZP navrhuje 38 korun za pacienta. Bod by stál 98 haléřů.

VZP v návrhu svého zdravotně pojistného plánu na příští rok počítá s tím, že by do péče praktických lékařů plynulo o 600 milionů korun víc než letos. Mluvčí Sdružení praktických lékařů (SPL) Jan Jelínek již dříve uvedl, že ve vyspělých zemích do péče praktiků plyne zhruba deset procent peněz, v ČR necelých pět procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám