Hlavní obsah

Většina Čechů radar odmítá, potvrdil americký průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Srpnový průzkum americké společnosti Opinion Research Corporation (ORC) ukázal, že v Česku převažují odpůrci amerického protiraketového radaru. Odmítá ho 51 procent lidí, opačně uvažuje asi třetina Čechů a zhruba desetina neví. Jen každý pátý Čech v průzkumu uvedl, že je dobře obeznámen s českým zapojením do rozhovorů o radaru.

Článek

"Tendence, které výzkum ukazuje, už ukazovaly i předchozí výzkumy. Nevidím velké překvapení," komentoval výsledky ředitel STEM Jan Hartl.

Poslední české průzkumy hovořily o tom, že radar u Míšova na Plzeňsku odmítá víc než polovina až dvě třetiny lidí. Prezident MDAA Riki Ellison míní, že mezi občany není o věci dost informací. Ti, co se zajímají více, podle Ellisona a Hartla radar více podporují.

Češi jsou spíše proti radaru, chtějí ale dál jednat

Firma ORC oslovila telefonem asi tisíc Čechů, statistická chyba výzkumu činí tři procenta. Podle ORC si většina lidí (57 procent) nemyslí, že by radar zemi přinesl větší bezpečnost. Lidé též většinou nepovažují radarovou základnu za důležitou pro Česko. Důležitá připadá třetině.

Třebaže celkový postoj veřejnosti je spíš odmítavý, 58 procent dotázaných se podle ORC vyslovilo pro další jednání o umístění základny, i když je proti tomu Moskva. O přístupu Ruska i prezidenta Vladimira Putina je informována velká většina lidí (81 procent) a 65 procent říká, že to nijak neovlivňuje jejich názor na raketovou obranu, uvádí ORC. Že je pro Česko dostatečnou zárukou bezpečnosti NATO, si myslí 49 procent lidí, opačný názor sdílí 35 procent. ORC konstatuje, že radar by posílil NATO podle 48 dotazovaných lidí.

Rozhodnutí má padnout příští rok

Vláda dala zelenou k jednání s Američany o podmínkách postavení radaru, i když veřejnost a opozice tomu nejsou nakloněny. Washington čeká konečné slovo z Prahy příští rok, nezbytné smlouvy musí schválit parlament.

České území pro radar a polské pro postavení sila s desítkou raket považují Američané za geograficky ideální. USA chce protiraketový štít, protože se obává nepřátelského útoku ze zemí, jako jsou Írán nebo KLDR. Podle 54 procent dotazovaných nepředstavuje Írán hrozbu pro ČR, 49 procent Čechů má Írán za nebezpečný pro Evropu, uvedla ORC.

ORC byla založena v roce 1938, sídlí v USA a provádí průzkumy a konzultace v mezinárodním měřítku. Spolupracuje například se zpravodajskou stanicí CNN. Nezisková organizace MDAA vznikla na podporu protiraketových systémů, které mají chránit před útoky. Podnětem pro jrjí vznik byly teroristické útoky na USA 11. září 2001.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám