Hlavní obsah

V Beskydech očekávají až stoletou vodu

Právo, Novinky, ČTK, kij, hon, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Až na úroveň stoleté vody může během pátku stoupnout hladina v některých řekách Moravskoslezského kraje. Nejvíce ohroženy jsou obce v Beskydech. Během noci totiž v moravskoslezském pohoří místy spadlo až 300 milimetrů srážek, což vyvolalo extrémní zvýšení hladin všech toků. Lidé žijící na březích řek jsou podle vodohospodářů v ohrožení. V Krnově hrozí protržení hráze.

Článek

V Krnově na Bruntálsku hrozí protržení hráze Petrova rybníka. Pracovníci Povodí Odry se dopoledne snažili hráz zpevnit, ale už se k ní nedostali. Krátce po poledni již voda na dvou místech hráz přetékala.

Pokud by hráz nevydržela, v řece Opavě by se podle vodohospodářů zvýšil průtok asi o čtvrtinu. Ohrozilo by to obce mezi Opavou a Krnovem. Nebezpečí hrozí i krnovské průmyslové zóně v lokalitě Červený Dvůr, která už je nyní částečně pod vodou.

Voda se vylila z břehů na Opavici v Chomýži, na Opavě v Kostelci a dále za soutokem obou řek.

"Zaplavila také některé křižovatky, v krátkých úsecích některé cesty, kritické místo je rovněž u domu s pečovatelskou službou v Hlubčické ulici. Životy obyvatel ale nejsou ohroženy," uvedla Círová. V těchto chvílích hladina na obou řekách mírně klesá.

Ve čtvrtek v osm hodin večer museli odstavit čističku odpadních vod, která je v současné době pod vodou. "V Krnově ale teče pitná voda, nebyla přerušena dodávka elektrické energie, pekárna je v provozu," dodala mluvčí úřadu.

Dramatická situace na Karvinsku

Situace se nyní dramatizuje na Karvinsku. V některých lokalitách Českého Těšína už mají zatopené sklepy, například v domově seniorů v ulici Na Příkopě. "Ve sklepě mají kotel a nemůžou topit, proto město zapůjčilo od hasičů v Chotěbuzi přímotopy a právě je tam strážníci převážejí. Voda se hrne na ulici Karvinskou," popsala situaci mluvčí městského úřadu Dorota Havlíková.

Rozvodněné potoky začaly ohrožovat lidská obydlí. Foto: PRÁVO/Radim Kijonka.

Řeka Olše se v Českém Těšíně od včerejšího večera zvedla o 2,5 metru a je tam vyhlášen 3. stupeň ohrožení. "Policie upozorňuje občany, aby zbytečně neriskovali a nechodili v blízkosti toku řeky Olše," varovala mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková.

V Ostravě vyhlášen druhý povodňový stupeň

V Petrovicích u Karviné se ze svých břehů vylila říčka Petrůvka. Je tam také vyhlášen stupeň ohrožení. "Voda zatím žádné domy nezatopila, ale s obavami čekáme, co se bude dít," vylíčil současnou situaci starosta Petrovic Petr Trojek (ODS).

Petrovice jsou při silnějších deštích často zatopeny a v roce 1997 byly jednou z nejpostiženějších obcí. V Ostravě je zatím na Ostravici vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity.

Hasiči v Ostravě-Koblově staví hráz v lokalitě Žabník, kde velká voda v roce 1997 zaplavila a poničila několik desítek domů. Foto: PRÁVO/Aleš Honus.

Hasiči u stovky zásahů

Počet zásahů hasičů Moravskoslezském kraji se začíná počítat na stovky, od čtvrtečního odpoledne do páteční osmé hodiny ráno vyjížděli na 200 míst převážně ve slezských oblastech kraje.

"Už po čtvrté hodině ráno jsme vyslali z Ostravy na pomoc na Opavsko a Bruntálsko dvě vozidla s posádkami, o nasazení dalších sil rozhodne vývoj počasí," uvedl mluvčí Hasičského a záchranného sboru Moravskoslezského kraje Petr Kůdela.

Ohroženy rodinné domky

Tři desítky hasičů hned ráno začaly stavět hráze z pytlů s pískem také kolem řeky Odry v Ostravě-Koblově, kde je ohrožena zástavba rodinných domků a už při povodních v roce 1997 zde velká voda napáchala obrovské škody.

"V současné době nadále trvají zvýšené povodňové stavy na řekách na Bruntálsku, Opavsku, Ostravsku, Karvinsku a Frýdecko-Místecku," dodal Kůdela.

Kulminace až na úrovni stoleté vody

"Předpokládáme, že hladiny budou v Beskydech kulminovat na úrovni dvaceti až stoleté vody. Zástavba je ohrožena po celé délce toků," řekla mluvčí společnosti Povodí Odry Šárka Vlčková.

Dodala, že tak katastrofální povodně, které kraj postihly před deseti lety, ale nehrozí. "Tehdy jsme měli sedmisetletou vodu," řekla.

Hasiči na Bruntálsku z několika obcí v noci na dnešek evakuovali necelé dvě stovky obyvatel. "Evakuace nebyla zbytečná. Voda se v ohrožených lokalitách skutečně vylila," doplnila mluvčí povodí.

Lidé v ohrožených oblastech s napětím očekávají další hodiny. Foto: PRÁVO/Radim Kijonka

V kraji podle informací vodohospodářů z Povodí Odry platil v 08:00 na osmi místech třetí nejvyšší stupeň povodňové aktivity. Druhý pak na sedmi a na 14 vyhlásili nejnižší stupeň, bdělost. Evakuace osob byla nutná ještě v obcích Linhartovy, Osoblaha, Bohušov, Jindřichov ve Slezsku.

O pomoc byla požádána i armáda s těžkou technikou. Vojáci ze záchranného praporu v Hlučíně na Opavsku do postižených oblastí dopravují pytle s pískem.

Vzhledem k zaplaveným úsekům komunikací na Bruntálsku byl pro nákladní dopravu uzavřen hraniční přechod v Bartultovicích. Stav ohrožení nyní platí v Osoblaze, Novém Jičíně a Krnově, který ohrožují hned dvě řeky Opava a Opavice. Stejná situace je i ve Vřesině u Ostravy, Petrovicích u Karviné a v Hradišti. Nově pak v Českém Těšíně. Druhé stupně platí na dalších sedmi místech.

Jesenicko má nejhorší za sebou

Hladiny toků na Jesenicku začaly v pátek nad ránem postupně opadávat. Vrcholu dosáhla nejen řeka Vidnávka, ale i Bělá. Na Vidnávce již vodohospodáři snížili povodňový stupeň na číslo dvě, na Bělé v Mikulovicích by měl začít platit v průběhu dopoledne.

V Královéhradeckém kraji řeky klesají

Hladiny rozvodněných toků v Královéhradeckém kraji postupně klesají. Přestalo pršet a pouze na Labi na přehradní nádrži Labská platí první stupeň povodňové aktivity. Například na Labi ve Špindlerově Mlýně na Trutnovsku, kde hladina řeky vystoupala ve čtvrtek dopoledne na 202 centimetrů, v pátek ráno protékalo přibližně 121 centimetrů a hladina i nadále klesala.

Jihočeské toky čekají na kulminaci

Na jihu Čech ustal v noci déšť, řeky Malše a Černá protékající územím nad Římovskou přehradou však zůstávají na třetím povodňovém stupni, tedy stavu ohrožení. Jejich hladiny ještě mírně stoupají a lze předpokládat, že budou kulminovat během dneška.

Voda na Chrudimsku přes noc stoupala, nyní je stav setrvalý. Na třech místech na Chrudimsku vodohospodáři vyhlásili první stupeň pohotovosti, řeky však dál nestoupají. Stupeň bdělosti je nyní v Přemilově a Hamrech na Chrudimce a v Pařížově na Doubravě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám