Hlavní obsah

Lidé navrhují trestat i dvanáctileté děti

Právo, Kateřina Beránková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Žena, která nepravdivě označí muže za otce jejího dítěte, bude potrestána odnětím svobody až na jeden rok, duševní porucha a nepříčetnost nemohou být důvodem k beztrestnosti - to jsou jen některé z mnoha připomínek české veřejnosti k návrhu nového trestního zákoníku, který koncem května představil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Článek

Pospíšil se rozhodl pro převratnou novinku v české justici a dal lidem šanci vyjádřit se k návrhu nového trestního kodexu ještě před tím, než ho posoudí poslanci.

Během dvou měsíců, kdy veřejnost mohla své připomínky posílat, dostalo ministerstvo spravedlnosti celkem 330 podnětů. V řadě případů šlo o kuriozity, ale zhruba polovina nápadů byla přínosných. Některé z nich dokonce změnily i původní podobu návrhu.

"Ze všech došlých žádostí lze přibližně o polovině uvažovat jako o seriózních připomínkách," řekl Právu Jakub Stadler z tiskového oddělení resortu ministerstva spravedlnosti. Na základě těchto podnětů bylo podle něj dosud do návrhu nového trestního kodexu promítnuto hned několik změn.

Češi chtějí sčítat tresty

Z informací ministerstva spravedlnosti vyplývá, že by Češi viděli nejraději v nové normě snížení trestní odpovědnosti na čtrnáct let, někteří z nich však chtějí snížení až na 12 let. To by znamenalo, že trestně odpovědný by byl už žák sedmé třídy. Lidé také požadují zavedení takzvané kumulační zásady, tedy sčítání trestů.

České právo se přitom řídí principem takzvané konzumpce, podle které je viník potrestán v případě souběhu zločinů sazbou za trestný čin, který je postihován nejpřísněji.

Pokud parlament schválí návrh nového trestního kodexu, mohl by nabýt účinnosti od 1. ledna 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám