Hlavní obsah

Odsouzený katarský princ zřejmě navštívil Prahu

Právo, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Katarský princ Hamad A. as-Sání, před dvěma lety nepravomocně odsouzený na dva a půl roku do vězení za pohlavní zneužívání školaček, nedávno údajně navštívil Prahu. "V srpnu se klidně procházel v Praze po Václavském náměstí," sdělila ve čtvrtek Právu čtenářka, která si je jista, že ho viděla.

Článek

"Je to možné. Katarský princ nebyl vyhoštěn, nebylo mu zakázáno přicestovat. Pokud mu v Kataru dali platný pas, tak je na něj česká policie krátká," vysvětlil právní expert, který si nepřál být jmenován.

Sání se tak vůbec nemusí obávat českých úřadů a klidně si přicestovat do Česka na návštěvu a různá jednání.

Na své páteční tiskové konferenci se k tomuto tématu vyjádřila také sociální demokracie řekla, která požaduje okamžité prošetření údajného pobytu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního v Praze.

Princ měl být zadržen, protože Katar neplní podmínky vydání, řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Ministerstva o tom nic nevědí

Ministerstvo spravedlnosti ani ministerstvo zahraničních věcí však o tom údajně nevědí. To není jediná podivnost případu, který začal tím, že Hamada A. as-Sáního poslala před dvěma lety v květnu do vězení na dva a půl roku pražská soudkyně Monika Křikavová za souložení s 16 nezletilými dívkami, z nichž dvěma nebylo ještě 15 let, a v rozsudku ho zároveň vyhostila po odpykání trestu na neurčito z ČR. Nic z toho však neplatí. Rozsudek totiž nenabyl právní moci.

Na prince jsme prý krátcí

Žalobce Kamil Švec trest tehdy považoval za nízký a podal odvolání. To podal i Katařanův obhájce Josef Lžičař. Podle něj soudní líčení u nás nemělo vůbec probíhat, protože tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec necelé dva měsíce před vynesením rozsudku počátkem dubna 2005 rozhodl o předání as-Sáního ke stíhání do Kataru. Tak se i stalo.

Rozsudek Křikavové proto nenabyl právní moci ani v otázce vyhoštění. Odvolací senát díky Němcovu rozhodnutí totiž nikdy o rozsudku Křikavové nerozhodoval.

A tak se podle všeho může katarský princ procházet v ČR kdekoliv a kdykoliv. A nejen to. České úřady přiznaly, že nevědí nic o dalším osudu stíhání katarského prince v Katarském emirátě.

"Pravidelně se na stav jednání této věci dotazujeme našeho velvyslanectví v Kuvajtu, které má působnost i pro stát Katar. Nemáme dosud informace, že by se v tomto případu něco dělo. Protože exministr Němec rozhodl o vydání katarského prince ke stíhání, v tuto chvíli již do případu nemůžeme nikterak zasáhnout," odpověděl ve čtvrtek na dotazy Práva Jakub Stadler z tiskového odboru ministerstva spravedlnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Katarský princ opustil pankráckou věznici

Nejvyšší soud (NS) v Brně v pondělí vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) a propustil katarského prince Hámida bin Abdal Sáního...

Výběr článků

Načítám