Hlavní obsah

Hostem ON-LINE CHATU byl europoslanec Jan Zahradil

Jak vnímá českou zahraniční politiku? Stihne se Česko připravit na unijní předsednictví v roce 2009? Chtěl by zůstat v Bruselu, nebo plánuje návrat do domácí politiky? Nejen na tyto otázky odpovídal při pátečním chatu europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Článek

Evropští politici se v červnu dohodli na tom, že ve druhé polovině roku se za portugalského předsednictví uskuteční mezivládní konference. Z ní má vzejít konkrétní dohoda o reformě institucí unie. Jak by měla nová dohoda proměnit strukturu a fungování EU? Posílí, nebo naopak oslabí pozice zemí jako je Česká republika?

Nejasná je také otázka přistoupení ČR ke společné evropské měně. Česko by si podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) letos nemělo stanovovat cílový termín pro přijetí eura, protože vláda není schopna zajistit, že bude splněn.

Závažným tématem je pro bruselské zástupce také předsednictví Česka EU. Pomyslnou štafetu vůdcovství sedmadvacítcky by měla ČR od Francie převzít 1. ledna 2009. Stihne se Česko na předsednictví připravit? Pomůže přípravám předčasná výměna současného velvyslance v Bruselu Jana Kohouta?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám